Régi pesti városfal

Fehér Gáspár
2011. 06. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A városvédő szereti, amit véd, ezért minden igyekezete arra irányul, hogy a lehető legtöbbet megtudja róla. A budapesti városvédőknek jócskán van dolguk, és sietniük is kell, hogy megelőzzék azokat a beruházókat, akik szívesebben építenek újat, mint hogy régi, elavult épületekkel babráljanak. A Budapesti Városvédő Egyesület és a Fekete Sas Kiadó által megjelentetett, Saly Noémi szerkesztette Budapesti Kultúrtörténeti Séták sorozat második kötete a régi pesti városfalhoz hívja az olvasókat (az első az Andrássy utat mutatta be). Ez az építmény, amely egyben kiadja a középkori város alaprajzát is, mint írják, a Belváros egyik legfontosabb történeti emléke. Nyomait, melyek egy-egy belvárosi ház udvarán ma is megtekinthetők, valóban csak a bennfentesek ismerik. Az első fal még nem a város védelmére, csupán határainak kijelölésére szolgált, a XIII. század első felében építették fel – ezt a tatárok 1241-ben felégették. Csupán két évszázaddal később fogott hozzá Mátyás király az újjáépítéséhez: nagy tapasztalatú olasz mestereket hívott védművek emeléséhez, amelyek a fenyegető török támadások ellen voltak hivatottak a várost oltalmazni. Ez a fal e kötet valódi tárgya: 1780-ig állt fenn, ekkorra azonban már akadály volt, nem védmű, kordába szorította a terjeszkedő várost. Így tehát a XIII. század végén előbb újabb kapukat vágtak rajta, majd megkezdték a bástyarendszer lebontását, így a falon kívül időközben felépült új városrészek egyesülhettek a városmaggal. Kevesen tudják, hogy a Belvárost határoló belső körút a Deák Ferenc utcától a vámházig a várfal tövében húzódó vizesárok feltöltésével jött létre, a XIX. század elejétől kezdve a Kiskörút palotái és középületei pedig közvetlenül a városfal peremére épültek.
A séta tehát, amelyre a szerzők – Csontó Sándor, Götz Eszter, Holló Szilvia Andrea és Zádor Judit – invitálják az olvasót, múlt és jelen különös randevúja: a középkori Pesté és a jelenkori Budapesté. Ezt szolgálják az élvezetesen, ugyanakkor szakszerűen megírt fejezetek a Lánchídtól a Szabadság hídig vezetve az olvasót, a korabeli metszetek és mai fotók, a szép tipográfia és a míves tördelés. Aki e kötetet kézbe véve vállalkozik a mai pesti sétára, láthatatlan dolgokat láthat, és főként bizonyosan más szemmel nézi a még megmaradt épületeket. Kívánhatnak-e többet a városvédők?
(A régi pesti városfal mentén. Szerk.: Saly Noémi. Fekete Sas Kiadó–Budapesti Városvédő Egyesület, Budapest, 2011. Ára: 3200 forint)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.