Rendet raknak az állami földeken

Dénes Zoltán
2011. 06. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megközelítőleg hatvanötezer hektár termőföld rövid távú hasznosításáról döntött a márciusi felhívás óta a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA). A területeket megbízási szerződésekkel a művelésben tartás érdekében adták bérbe október végéig, főként családi gazdálkodóknak – közölte tegnapi sajtótájékoztatóján Fazekas Sándor. A vidékfejlesztési miniszter kitért arra, hogy a becslések szerint az állami földvagyon kétmillió hektárra tehető, amiből a földalapkezelőnek mintegy 200 ezer hektárról nem volt megbízható nyilvántartása. A mostani, október végéig megkötött szerződéseknek köszönhetően a tisztázatlan jogállású területek nagysága 160 ezer hektár körülire csökkent. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a nemzeti földvagyon rendbetétele, a birtokviszonyok rendezése a legfontosabb feladat. Fazekas Sándor az eredmények között említette, hogy a helyben lakó gazdák jelzései alapján 3500 hektár olyan terület „került elő”, amely állami tulajdonú ugyan, de nem szerepelt a nyilvántartásban.
Az említett, 65 ezer hektárra vonatkozó megbízási szerződéseket ez év október 31-ig kötötték meg a jelentkezőkkel annak érdekében, hogy a földek ne maradjanak hasznosítatlanul, tehát ez egy kimondottan átmeneti megoldás – emelte ki Sebestyén Róbert, az NFA elnöke. Tájékoztatása szerint az év második felében a szervezet meghirdeti a rövid, közép- és hosszú távra szóló haszonbérleti pályázatokat, amelyeken bárki indulhat. Hozzátette: az NFA a kormány birtokpolitikájának megfelelően a döntések meghozatalakor elsősorban a kis- és közepes gazdálkodóknak igyekezett lehetőséget nyújtani. Kiemelte, hogy a megbízási szerződések megkötésekor nem tettek különbséget a belföldi és külföldi tulajdonú gazdasági társaságok és vállalkozók között. Leszögezte: a megbízási szerződések nem adnak előjogot a földhasználónak a későbbi pályáztatásnál. Kérdésünkre kitért arra, hogy a szervezet határozott szándéka felülvizsgálni a teljes szerződésállományt, s ezen belül az előző kormány által megkötött összes földbérleti megállapodást is. Hozzátette: ahol indokolt, ott jogi útra terelik az ügyeket, ahol pedig szükséges, a piaci árakat megközelítő mértékre emelik a nevetségesen alacsony bérleti díjakat.

Komoly fagykárok. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az alma- és a dióültetvényeket érintette leginkább a május eleji hirtelen lehűlés és fagy; előbbinél 94, míg a csonthéjas gyümölcsnél 95 százalékos a kár mértéke – közölte a megyei kormányhivatal Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatala. A megyében körülbelül 24 ezer hektáron károsodtak 35–100 százalék közötti mértékben az ültetvények, az ebből eredő árbevétel-kiesés eléri a 18 milliárd forintot A 15 772 hektár területen termő alma 94 százaléka károsodott, a diónál ez az arány 95 százalékos.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.