Rendvédelem: új fordulóra készülnek

Szabadcsapatok alakulhatnak rendvédelmi dolgozók részvételével, amelyeket az érdekképviseletek vezetői már nem tudnak kordában tartani – így fenyegetőzött Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke az ATV-n. A parlament a héten elfogadhatja a korkedvezményes nyugdíjak csökkentését, megvonását vagy szociális ellátássá alakítását lehetővé tévő alkotmánymódosítást.

Bákonyi Ádám
2011. 06. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tudja az ország elfogadni, ha azok, akik felesküdtek a rendre, füstbombákat dobálnak, vízcsapokat törnek le, túllépik a törvény által megengedett határokat, és fenyegetőznek. Ez azt jelenti, dezertáltak, átálltak a rendetlenség oldalára – mondta tegnap Orbán Viktor a TV2 Napló című műsorában. A kormányfő a rendvédelmi dolgozók nyugdíjszabályait érintő tervezett változtatásokkal kapcsolatban kijelentette: higgadtan, nyugodtan, emberséges módon, de „ezt a változást végig fogjuk csinálni, akkor is, ha egyébként nemcsak tüntetnek a házam előtt, hanem beköltöznek a hálószobámba”.
Várhatóan ma újra fogadja a fegyveres és rendvédelmi érdekképviseleteket Orbán Viktor, miután pénteken lezárultak a belügyminiszterrel folytatott tárgyalások a nyugdíjkedvezmények átalakításáról. Az egyeztetések eredményeként létrejött, huszonöt pontos javaslatcsomagot a sztrájkbizottságot alkotó szakszervezetek a kormányfővel való találkozó előtt házon belül vitatják meg. Ma reggel rendkívüli elnökségi ülést tart a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége.
– Ha nem történik csoda, nincs mire várni, elég volt az időhúzásból, elérkezett a tettek ideje. A hivatásunk védelmében bátor, határozott, hivatásunkhoz és eskünkhöz méltó döntést kell hoznunk. Aki ezt nem tudja vagy nem akarja vállalni, az mondjon le – írta az üléssel kapcsolatban Kónya Péter, a szervezet elnöke, a rendvédelmi sztrájkbizottság elsőként lemondott vezetője. A szakszervezeti képviselő az ATV Egyenes beszéd című műsorában arról beszélt, hogy „egyre több spontán akció kezd kibontakozni, szabadcsapatok alakulhatnak, amelyeket a vezetők nem tudnak kordában tartani”.
Az Országgyűlés e heti ülésén szavazhat arról az alkotmánymódosításról, amely révén az öregségi nyugdíjkorhatár előtt folyósított nyugellátás csökkenthetővé, esetleg megszüntethetővé válhat, vagy lehetővé válhat szociális ellátássá alakítása.

Szima őrizetben. Szombaton őrizetbe vették Szima Juditot. A Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete (TMRSZ) főtitkára ellen hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények gyanújával a Kaposvári Nyomozó Ügyészség indított eljárást. A vádhatóság szerint Szima saját céljaira költötte a szakszervezet pénzét. A TMRSZ rágalomnak, koncepciós eljárásnak tartja a főtitkár őrizetbe vételét, ezért a Kossuth térre mára meghirdetett demonstráción immár „a politikai fogolyként fogva tartott” Szima szabadon engedéséért is demonstrál. A TMRSZ-szel eddig mindig együtt tüntető Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete most nem csatlakozik az akcióhoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.