Sikerrel zárult az utolsó űrséta

MN-összeállítás
2011. 06. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Víz a Hold belsejében. A feltételezettnél százszor több vizet tartalmaz a Hold belseje, ugyanannyit, mint a Föld kérge – ismertette az MTI a Science írását. A Case Western Reserve Egyetem, a Carnegie Tudományos Intézet és a Brown Egyetem tudósai az Apollo–17 űrhajósai által összegyűjtött mintákat vizsgálták, amelyeket 1972-ben hoztak égi kísérőnkről a Földre. Az elvégzett elemzések azt mutatják, hogy a Holdról származó magmában a víz és a gáznemű anyagok koncentrációja azonos az óceáni hátságok mentén található úgynevezett primitív magmás kőzetek kémiai összetételével. A felfedezés újabb bizonyítékkal szolgál a Föld és a Hold közös eredetére vonatkozó elmélet megerősítésére, ugyanakkor arra készteti a tudósokat, hogy felülvizsgálják némely elképzelésüket.


Negyedik és egyben utolsó űrsétájára indult tegnap az amerikai Endeavour űrrepülő személyzetének két tagja – adta hírül az MTI. A gép két asztronautája, Mike Fincke és Greg Chamitoff hét és fél órás munkával átszerelte az Endeavour robotkarjának 15 méteres hosszabbítórészét a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). A szerkezetet a Columbia 2003-as katasztrófája óta arra használták, hogy segítségével átvizsgálják a űrrepülőgép hővédő pajzsát, esetleges sérülések nyomait keresve. Mivel az Endeavournek ez az utolsó küldetése, a NASA úgy döntött, hogy a robotkar-hoszszabbítást az űrbázison hagyják, s ott hasznosítják.
A mostani űrsétával az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA rekordot döntött: az ISS összeállításának kezdete óta űrhajósai immár ezer órát dolgoztak a szerkezet összeszerelésén és karbantartásán a világűrben. Ma hajnalban pedig Fincke újabb csúcsot állít föl: az amerikai asztronauták közül ő töltötte el a legtöbb időt az űrben. Az eddigi rekordot Peggy Whitson tartotta 377 nappal.
Az Endeavour május 16-án indult a kozmoszba, és június elsején tér vissza a Földre. Az amerikai űrrepülőgépeknek ez a mostani az utolsó előtti missziójuk. A három évtizeddel ezelőtt kezdődött amerikai űrsiklóprogram lezárásaként az Atlantist bocsátják föl a tervek szerint július 8-án. Ezután 2015-ig csak orosz Szojuz űrhajókkal juthatnak el amerikaiak az ISS-re. Az Egyesült Államokban magántársaságok szervezik majd az űrrepüléseket, a NASA szerepe az ISS építésében ezzel véget ért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.