Sugárbetegek a vízi lények Fukusimánál

Folyamatosan szivárog a sugárszennyezett víz az óceánba a fukusimai erőműből, súlyosan veszélyeztetve a tengeri élőlényeket. A Greenpeace vizsgálatai halakban, algákban és kagylókban is kimutatták a radioaktív jód és a cézium magas koncentrációját.

Hírösszefoglaló
2011. 06. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megengedett határértéknél jóval magasabb sugárszennyezést mért a Greenpeace a tengeri élőlényekben a március 11-i földrengésben és szökőárban megrongálódott fukusimai atomerőműhöz közeli vizekben – adta hírül az AFP. A Greenpeace aktivistái a létesítmény húsz kilométeres körzetében vizsgálták az algákban, a halakban és puhatestűekben a sugárszennyezettség mértékét. Tegnap közzétett jelentésében a csoport megállapította, hogy például az algákban a radioaktivitás ötvenszerese a megengedett szintnek. Egy kilogrammnyi ilyen élelmiszer a megengedett éves bevitel háromszorosának megfelelő, 2,8 millisievert dózisú sugárzást okozna elfogyasztójának. Arra is figyelmeztetnek, hogy laboratóriumi vizsgálatok igazolták a radioaktív jód és cézium magas koncentrációjának jelenlétét több hal- és kagylófajtában is. Ezek az adatok arra utalnak, hogy a megrongálódott erőműből folyamatosan szivárog a sugárszennyezett víz. A japán kormány reményeire rácáfolva ráadásul a nukleáris szenynyezés nem oszlik szét a tengerben, hanem egyre terebélyesedik.
Az erőművet üzemeltető Tepco tegnapi közlése szerint hamarosan megtelnek a létesítményből kiszivattyúzott, erősen radioaktív vizet tartalmazó tározók, ennek ellenére a turbinacsarnokokban nem csökken a szennyezett víz szintje. A vállalat adatai szerint az erőmű egyes, kettes, hármas és négyes számú reaktorában, valamint az ahhoz csatlakozó kábelcsatornákban 85 ezer tonna, nagymértékben sugárszennyezett víz gyűlt össze. A hűtőrendszerekből naponta 627 tonna vizet szivattyúznak ki, ennek egy része elpárolog, a másik része, a szakértők becslése szerint 500 tonna, a Csendes-óceánba szivárog a reaktorhoz kapcsolódó rendszerekből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.