Támogatják az arab tavaszt

Az arab tavasz a fő témája a ma kezdődő G8-csúcsnak. A világ legfejlettebb országait és Oroszországot tömörítő csoport pénzzel is támogatná a rendszerváltásokat a Közel-Keleten.

Munkatársunktól
2011. 06. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felszólítás. Az Afrikai Unió (AU) felszólította a NATO-t tegnap a líbiai légitámadások beszüntetésére. Ezt a követelést az a közlemény tartalmazza, amelyet az AU csütörtökön befejeződött addisz-abebai csúcstalálkozóján fogadtak el. A nemzetközi szervezet biztonsági ügyekben illetékes vezetője, Ramtane Lamamra újságíróknak elmondta: a NATO-légitámadások leállítására azért lenne szükség, hogy lehetségessé váljon a politikai megoldás. Az Afrikai Unió ellenez minden külső katonai beavatkozást Líbiában. (MTI)


Ismét az a Franciaország a házigazdája a G8-csúcsnak, amely 36 évvel ezelőtt először invitálta kötetlen eszmecserére a világ legfejlettebb országainak vezetőit. A mostani tanácskozás középpontjában az arab világban zajló változások állnak. A Nemzetközi Valutaalap élén esedékes váltás hivatalosan nem téma, de a színfalak mögött Deauville-ban vélhetőleg ki fog derülni, megkaphatja-e az európai jelölt, Christine Legarde az Egyesült Államok támogatását. A tengerparti üdülővárosban 12 ezer rendőr és biztonsági ember felügyelete alatt zajlik majd a G8- csúcs. A csúcstalálkozó alatt Párizsban és több más francia nagyvárosban is tüntettek. A tiltakozók egy része a neoliberális gazdaságpolitikát vádolja az euróövezeti országok gazdasági válságáért.
Közben Barack Obama amerikai elnök tegnap jelezte, hogy az Egyesült Államok és Oroszország megegyezett: a két ország biztonsági érdekeinek figyelembevételével együttműködik a Közép-Kelet-Európába tervezett amerikai rakétaelhárító rendszer telepítési tervét illetően. – A rakétapajzsról folytattunk tárgyalásokat, és megegyeztünk abban, hogy együtt fogunk működni annak érdekében, hogy egy olyan rendszert hozzunk létre, amely mindkét ország érdekeinek megfelel, garantálja a stratégiai egyensúlyt, és képes a potenciális fenyegetésekre is válaszolni – hangsúlyozta Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel folytatott megbeszélése után az amerikai elnök. A találkozóra a franciaországi Deauville-ban, a G8 csúcstalálkozója előtt került sor – számolt be az MTI. Moszkva szombaton élesen bírálta a közös európai rakétaelhárító rendszerrel kapcsolatos nyugati hozzáállást, lassúnak minősítve az Oroszország bevonását célzó tárgyalásokat, amelyekről a múlt novemberi NATO-csúcstalálkozón született megállapodás. Washington hivatalos álláspontja szerint a rakétapajzsra az Irán és Észak-Korea felől egyre növekvő fenyegetettség miatt van szükség, Moszkva viszont azt akarja, hogy az Egyesült Államok szavatolja: a majdani pajzs nem irányul Oroszország ellen. Medvegyev Deauville-ban úgy vélte, hogy a kérdést feltehetőleg csak a jövő politikusai fogják megoldani, esetleg 2020 táján, de – mint vélekedett – ő és Obama segíthet annak alapjait most lerakni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.