Tömeggyilkos lett a tehetséges katonából

Ratko Mladics – napjaink legismertebb körözöttje – a boszniai szerb hadsereg parancsnokaként vezette a szerb erőket a boszniai háború idején, amely során számos háborús bűncselekményt követtek el, s a hágai törvényszék által emelt vád szerint maga is közvetlenül felelős a bűncselekményekért, amelyek közül kegyetlenségével és tömegességével kiemelkedik a srebrenicai vérengzés.

Balogh Roland
2011. 06. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy éven át, 1992-től 1996-ig volt a boszniai szerb erők parancsnoka Ratko Mladics. A tábornoktól – több korabeli, különösen Srebrenica ostroma idején készült videofelvételek alapján – országszerte rettegtek a bosnyák mozlimok. Amikor felkereste a holland ENSZ-békefenntartók táborát – ahová a Srebrenicából menekülők közül is igen sokan bezsúfolódtak –, a helyiek valósággal lemerevedtek a tábornok jelenlététől. Kemény, néha agreszszív fellépésének hatására még a holland ENSZ-parancsnok, Thomas Karremans is összerezzent.
Ratko Mladics azonban korántsem ilyen stílusban kezdte el katonai pályafutását. Az 1943-ban a Jugoszláv Királyság Kalinovik melletti Bozanovici nevű boszniai faluban született egykori parancsnok apjával az usztasák végeztek. A fiatal Mladics először Szarajevóba ment fémmunkásnak, de meggondolta magát és katonai pályára adta a fejét. Zimonyban és Belgrádban végezte el a tiszti iskolákat, a katonai akadémiát 9,57-es átlaggal évfolyamelsőként. Tehetségének köszönhetően gyorsan haladt felfelé a ranglétrán a Jugoszláv Néphadseregben. Szolgált Macedóniában, ahonnan átvezényelték Koszovóba, a pristinai helyőrséghez. Tábornoki rangját közvetlenül Jugoszlávia szétesése előtt, 1991-ben kapta meg. Egy évvel később már a Jugoszláv Néphadsereg szarajevói katonai körzetének parancsnokhelyettese, 1992 májusától pedig a boszniai Szerb Köztársaság haderejének parancsnoka lett.
Tehetséges szervező volt, hiszen egy szétzilált fegyveres erőből sikeres szerb hadsereget épített ki Boszniában, amely hadsereg győzelmeket aratott, ám eközben kegyetlenkedések sorát hajtotta végre. A parancsnoki tisztet egészen 1996-ig látta el, amikor is Biljana Plavsics, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke – aki nemzetközi nyomásra váltotta fel Radovan Karadzsicsot az államfői poszton – menesztette a hadsereg éléről, mivel háborús bűncselekmények elkövetésével vádolták, és nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene. A hágai vádemelés után rövid ideig a Szarajevó melletti Han Pijesak katonai bunkerében bujkált, de hamar biztonságra talált a még négy évig Milosevics uralma alatt álló Jugoszláviában. A körözés ellenére nyílt titokként kezelték, hogy Belgrádban él, még nyilvános eseményekre, így labdarúgó-mérkőzésekre is járt. Sérthetetlenségét többek között a Boszniát is megjárt szerb belügyi különleges alakulat tagjai biztosították, míg a nacionalista Vojiszlav Kostunica szerb elnök állítólag személyesen garantálta biztonságát. Egyesek szerint azonban miatta kellett meghalnia 2003. március 12-én Zoran Djindjics egykori szerb kormányfőnek is, aki már akkor mindenáron ki akarta adni Hágának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.