Tovább enyhül a prés

A várakozásokhoz képest lényegesen kisebb volt májusban az infláció mértéke – tették közzé tegnap a statisztikusok. E „kellemes meglepetés” a pénzintézetek hazai és külföldi elemzői szerint sem szolgáltat alapot a kamatmérséklésre, de vannak olyan szakemberek is, akik szerint lehetne csökkenteni.

Nagy Vajda Zsuzsa
2011. 06. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előző év azonos időszakához képest 3,9, áprilishoz képest 0,2 százalékkal nőttek az árak – adta hírül tegnap a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A piaci előrejelzések átlagosan 4,4-4,5 százalékos mutatót vetítettek előre a szóban forgó hónapra. A javulást – többek között – az élelmiszerek drágulásának lassulása okozta. A pénzintézetek hazai és londoni elemzői tegnap úgy vélekedtek, hogy a pozitív meglepetés ellenére az infláció alakulása egyelőre nem indokolja az alapkamat csökkentését. – Még korai lenne a következő kamatvágás idejét találgatni. A kedvezőbb májusi adat miatt azonban csökkenhet azoknak a száma, akik monetáris szigorítást vártak a jegybanktól – mutatott rá az MTI-nek Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház elemzője. A Barclays Capital londoni szakemberei a friss adatok tükrében is fenntartották azon álláspontjukat, hogy a magyar alapkamat „igen hosszú ideig” a jelenlegi 6 százalékon maradhat. A szintén londoni JP Morgan továbbra is negyed százalékpontos emelést vár az idei negyedik negyedévre. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó Boros Imre közgazdász szerint „nyugodtan meg lehetne lépni egy 0,5 százalékpontos csökkentést”. – Az egyik hitelminősítő javított a megítélésünkön, a jegybank tartalékai kiugróan magasak, a külkereskedelem igen jól teljesít, a belső piacról pedig nemigen érkeznek inflációt gerjesztő jelek – indokolta véleményét a szakember. Boros arra is kitért, hogy a jegybank a válság idején sorozatosan rossz döntéseket hozott, „semmi nem indokolta, hogy a válságban 11,5 százalékra emelték a kamatot, és az Orbán-kormány hivatalba lépése óta három lépésben megvalósított szigorítás is nehezen magyarázható”.
A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa hétfőn hoz döntést az alapkamatról. A közelmúltban négy új taggal kiegészült testület határozatát nem pusztán a májusi adatokra alapozza, birtokában áll ugyanis a második negyedéves inflációs jelentés is, amely két évre előre tartalmaz számításokat. (Ezt a döntést követő napokban a közvélemény is megismerheti.) A legutóbbi negyedéves jelentésből az derült ki, hogy az infláció várhatóan trendszerűen csökken, és jövő év végére teljesíthető a kamatszint tartása mellett a 3 százalék alatti cél.

Élen a régióban. Jobban teljesített az ipar áprilisban a részletes adatok szerint, mint az előzetes jelentés mutatta. Az ipari termelés növekedési üteme 7,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Ezzel a teljesítménnyel – mutatott rá a nemzetgazdasági tárca – a magyar ipar volt a legjobb a régióban ebben a hónapban. A csökkenést jelző elemzői jóslatokkal szemben nőtt az ipari termelés áprilisban az euróövezetben is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.