Tudatos félreértés? Burjánzó elméletek az SZBU kárpátaljai fellépése nyomán

Megcsapta Kijevet is az ukrán nemzetbiztonsági szolgálatnak (SZBU) a Kárpátalján állítólagosan magyar állampolgárságért folyamodókkal szembeni fellépése körüli botrány szele. Az ukrán belpolitikai térbe kerülve a történtek körül már különböző összeesküvés-elméletek is szárnyra kaptak, miközben a lapunknak nyilatkozó elemzők egyértelműen kizárják, hogy az eset Magyarország ellen irányulna.

Stier Gábor
2011. 06. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az SZBU állítólag csupán ellenőrzése alatt tartja a kettős állampolgárság kérdését, mivel az szerinte a jövőben Ukrajna területi integritásával kapcsolatos problémává alakulhat. E magyarázatot azonban sokan nem fogadják el. Egyesek szerint az akció a belpolitikai problémákról volt hivatott elterelni a figyelmet, míg mások külpolitikai okokat, így az európai integráció kilátástalanságára adott emocionális választ látnak a történtek mögött. Tarasz Csornovil, a parlament külügyi bizottsága elnökhelyettese egyenesen arról beszélt, hogy „Ukrajna titkosszolgálati szinten céltudatos provokációt folytat a visegrádi csoport országai ellen”. A nagyköveti rangban lévő szakértő, Alekszandr Csalij ezzel szemben az 5-ös csatornának arról beszélt, hogy „a szolgálatok nem professzionális fellépése sokszor okoz gondot az ukrán diplomáciának”. Ezt látszik alátámasztani, hogy a Kommerszant-Ukraininek nyilatkozva Oleg Volosin, a külügyminisztérium tájékoztatáspolitikai ügyosztályának igazgatója „semmilyen politikai veszélyt nem lát Magyarország Ukrajna-politikájában”.
Hasonló hangnemben reagált Csornovil kijelentésére Hanna German, az államfő humanitárius ügyekben illetékes tanácsadója, majd lapunknak nyilatkozva egy másik elnöki tanácsadó, Dmitro Vidrin is. A sajtóban olvasottak alapján a politológus úgy véli, valamiféle félreértésről lehet szó, hiszen a történtek egyáltalán nem illeszkednek Ukrajna külpolitikai elképzeléseibe. Vidrin meg van győződve arról is, hogy a pragmatikus Viktor Janukovics nem engedi, hogy bárki is ártson a kétoldalú kapcsolatoknak. A tanácsadó felhívta a figyelmet arra, hogy az európai integráció Ukrajna elsőrendű geopolitikai célkitűzése, éppen ezért Kijev fontos szerepet szán Magyarországnak külpolitikai elképzeléseiben. Mint aláhúzta, sokan most kezdik csak megérteni, milyen fontos is Magyarország, amely Ukrajna számára az egyik kapu Európa felé. Utalva arra, hogy az elmúlt húsz évben mindegyik elnöknek volt tanácsadója, Vidrin úgy véli, hogy Viktor Janukovics elődei alábecsülték a magyar–ukrán kapcsolatok jelentőségét. Volt olyan államfő, aki ideje nagy részét az ukrán–grúz kapcsolatoknak szentelte, pedig a kétoldalú kereskedelmi forgalom nagyságrendekkel kisebb, mint például Magyarországgal.
Továbbiak az mno.hu-n

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.