Tyúkosztással az öngondoskodásért

Több mint háromezer tyúkot osztottak szét tegnap 331 családnak Hajdúhadházon a Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítvány szervezésében. Az alapítvány célja mindezzel az öngondoskodás kialakítása, ám a rászorulók közül sokan nem restellték bevallani: két héten belül mind a tíz jószág lábosban végzi. Egyesek jobban örültek volna a pénznek, míg mások arra készülnek, a kikelő csibékből adnak a többi szegény embernek is.

Mizsei Bernadett
2011. 06. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lökdösődés és szóváltás alakult ki Hajdúhadház határában, amikor megérkezett a 3310 tyúkot szállító kamion. A Hajdú-Bihar megyei faluban vasárnap reggel jóval a meghirdetett 8 órai időpont előtt több százan álltak sorban, hogy hazavihessék a családonként járó tíz tyúkot.
– A cigányok megmutatják magukat mindenütt – kiabálja egy roma asszony, akitől megtudom, nincs ez másképp segélyosztásnál sem. Nem érti a lökdösődést, és értetlenül néz sajátjaira: „itt a papír, ami jár, az jár, úgyis megkapják”. A magyarokat védve felháborodik, hogy néhány szemfüles roma hátulról próbálja megközelíteni a regisztrációs pultot, hogy hamarabb sorra kerüljön. A terebélyes asszony fogja unokáját, és hátrébb lép vele. – Ő már a tizenkettedik – néz büszkén a karon ülő gyerekre.
A regisztrációs pultot egy hangárban helyezték el, amelynek nehéz vaskapuját három-négy megtermett roma fiatalember próbálja tartani a betóduló tömeg előtt. Aztán a polgárőröket is a helyszínre hívják, nem sokkal később pedig egy rendőrautó is begördül a poros földútra. A tyúkszállítás minden módjának tanúi lehetnek az arra járók: néhányan lábuknál összefogva teszik a jószágokat a biciklire, van, aki – állatvédőknek bizonyára nem tetsző módon – egy szűk zsákba dobálja mind a tíz tyúkot. Akinek pedig se ládája, se biciklije, az a csecsemőt veszi ki a babakocsiból, és egy időre a mosolygó gyermek helyett tyúkok pislognak vissza a szembe jövő járókelőre. Egy-egy nagyobb autó csomagtartójában bőven elférnek az állatok, de akad olyan ember is, aki lovaskocsiján készít alkalmi ketrecet.
A zsibvásárnak tűnő tyúkosztásban összefutunk a helyi kisebbségi önkormányzat vezetőjével. Alföldi Lakatos Gábortól megtudjuk, azok kapnak a Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítvány adományából, akik gyermekvédelmi támogatásban részesülnek. Az akció célja, hogy a leghátrányosabb kistérségekben a többgyerekes, hátrányos helyzetű családok számára biztosítsák azt a lehetőséget, hogy – a vetőmagosztással egybekötve – az egész évre szükséges zöldség- és fehérjeszükségletüket ők maguk, saját kertjükben termelhessék meg. Az adományra az önkormányzat pályázhatott. A helyhatóság mérte fel és adta le a rászorulók listáját az alapítványnak. – Nagyon örülünk a kezdeményezésnek, hiszen mind a vetőmag-, mind a tyúkosztás munkára, öngondoskodásra motiválja az embereket – véli Alföldi Lakatos Gábor. Az elnök arról mesél, hogy az utóbbi kilenc évben egyre kevesebb a munkalehetőség, így rendkívül nagy segítség, hogy az alapítványnak köszönhetően saját veteményesük és néhány állatuk is lehet a rászorulóknak. – A családok egyre rosszabb körülmények között élnek, nehezen fizetik ki a számláikat, hiteleiket. Ráadásul többségük iskolázatlan, így csak fizikai munkát tudnának vállalni, de arra se igen van lehetőség. Túl kevés a közmunka ahhoz, hogy mindenki dolgozhasson – tudjuk meg az elnöktől, aki szerint a négyórás munkaidő kevés ahhoz, hogy fenn tudják tartani az egész családot. Szerinte az emberek most döbbentek rá, hogy mennyire oda kell figyelni minden egyes fillérre.
A rendőri jelenlétre valamelyest megcsappan a tülekedés. – Inkább pénzt adtak volna – panaszolja egy fiatal cigány lány. Azt élelemre költenék – tudom meg tőle. Mint mondja, nem tudják miből fenntartani a jószágokat, így mindet levágják. Nem ő az egyedüli, aki elismeri, hogy a tyúkok hamarosan fazékban végzik. – Öt kicsi gyerek van otthon, két hét alatt elfogy a tíz állat – jelenti ki egyikük. Pedig a tyúkosztás lényege az, hogy a családok hosszú távon jussanak tojáshoz, és csak néhányat egyenek meg azonnal.
– Ezek már nem nagyon tojnak, szerintem öregek. Már a szagukon érzem, hogy táposak – jelenti ki az egyik sorban álló. Van, aki nem ilyen borúlátó: „csak egy kakast kell venni melléjük, és elkezdenek tojni.” Mások nem hezitálnak a jószágok sorsán: ha tojnak, megtartják az állatokat, ha nem, pörkölt vagy leves lesz belőlük. Néhányan persze határozottan állítják, a továbbtartás a cél. Van olyan ember is, aki másokra is gondol: egy asszony elmeséli, megtartja mindet, és csibéket nevel, hogy adhasson belőle másoknak. – Sok még a rászoruló – magyarázza döntését Bernáth Erzsébet, aki megjegyzi, éjszakára be kell lakatolni a tyúkólat, mert bizony nem kizárt, hogy a szomszédos falvakból átjárnak majd lopni.
A piactér lassan elcsendesedik, mindenki megkapta azt, ami jár. Egy megtermett roma asszony nevetve teszi rá a tyúkkal teli ládára a kartonpapírt: „Napszúrást ne kapjatok már!” Aztán eltűnik a kavargó porban, és mi azt reméljük: a nemes kezdeményezés többet hoz majd néhány fazék pörköltnél.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.