Új álláshelyek a gumigyárban

Bodacz Péter
2011. 06. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig tíz hónappal az alapkőletétel után megkezdte a termelést a Magyar Gumi-újrahasznosító Kft. üzeme Tamásiban. Mint azt Vitézy Tamás, a társaság többségi tulajdonosa a létesítmény ünnepélyes átadásakor közölte, a hazai hulladékgazdálkodás szempontjából különösen fontos, hogy – az ország más hasonló üzemeivel együtt – immár teljes egészében képesek vagyunk feldolgozni az évente keletkező 40-50 ezer tonna gumihulladékot. Az eljárás mikéntjéről kifejtette: az autógumiabroncsok felső részét vizes eljárással ötszáz mikronos szemcsékre bontják; az így nyert por használható fel ismét gumikészítésre. Ennél nagyobb feladat, hogy a nem porlasztható részekből granulátumot állítsanak elő, ám ennek felhasználása is rendkívül változatos lehet a műfűtől kezdve a játszótereket borító gumipadlón át a különböző közúti alkalmazásokig. A cégvezető kiemelte a gumibitumenben rejlő lehetőségeket is: az aszfaltnál lényegesen strapabíróbb és olcsóbb útburkolat egyik fontos alapanyaga ugyanis szintén a gumihulladékból előállított granulátum.
– Az üzem évente húszezer tonna gumit képes feldolgozni, ám az induló kapacitás – a környezetvédelmi engedélyek miatt – ennek fele lesz.
A beruházás összértéke 1,1 milliárd forint, amelyből közel félmilliárdot a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség finanszírozott – emelte ki Vitézy Tamás, aki a tulajdonosi kört illetően elmondta: a társaságban részes egy luxemburgi bejegyzésű társaság is, ám mivel ebben magyar magánnyugdíjpénzek is voltak, így a tényleges tulajdonos a jelen helyzet szerint részint a magyar állam. Ennek pontos tisztázása – tette hozzá – jelenleg is zajlik. A beruházás nem csak környezetvédelmi szempontból fontos. Mint Majtán János, a tolnai település polgármestere kiemelte, a hátrányos helyzetű kistérségen különösen nagy a jelentősége az új munkahelyek létesítésének. Az üzem ötven főnek biztosít munkát, míg a beszállítók ugyanennyi munkásnak adnak állást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.