Új követelések a rendvédelmiektől?

Bákonyi Ádám
2011. 06. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Utolsó ülését tartotta a csütörtöki, Orbán Viktorral való találkozója előtt a fegyveres és rendvédelmi dolgozók sztrájkbizottsága tegnap. A szakszervezetek átbeszélték azokat a témaköröket, amelyekről mindenképpen meg akarnak állapodni – tudtuk meg Árok Kornéltól. A sztrájkbizottság elnöke, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ) vezetője azt viszont nem árulta el, melyek ezek a kérdések. Mint mondta, nem a médián keresztül akarnak üzengetni, hanem szemtől szemben egyeztetni a kormányfővel. Ismert, Pintér Sándor belügyminiszter múlt kedden arról tájékoztatott, hogy a kabinet kisebb módosításokkal elfogadta a szolgálati nyugdíjasokat és a szolgálati nyugdíjrendszert érintő, szakszervezetekkel egyeztetett előterjesztését, amely lényegesen kedvezőbb az eredeti kormányzati elképzeléseknél. A sztrájkbizottság azóta lemondott elnöke, Kónya Péter ekkor úgy nyilatkozott, hogy a javaslat nem nevezhető jónak, viszont kezelhető és tudomásul vehető. Árok Kornél lapunknak most azt mondta: azóta több elképzelés is napvilágot látott a médiában, amelyek néhány ponton eltérnek a velük egyeztetettől. Több jel viszont arra utal, hogy a sztrájkbizottság új követelésekkel állhat majd elő a miniszterelnökkel való találkozón, amelyek nehezíthetik annak eredményességét. „A megbeszélésen a sztrájkbizottság képviselői olyan javaslatot tesznek, amely megítélésük szerint a kormányzat számára is elfogadható, és nemcsak elvesz a rendvédelmi dolgozók eddig is folyamatosan csökkenő jogaiból, de meg is tart belőlük néhányat. Amennyiben sikertelenül vagy abszolút kudarccal zárul a tárgyalás, azonnal elővesszük azokat a már kidolgozott és kész forgatókönyveket, amelyek tartalmazzák a megfelelő és szükséges válaszlépéseket” – olvasható a HTFSZ honlapján.
Árok Kornél kérése ellenére tegnap a Parlament előtt demonstrált a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete a „Kiszolgáltatott magyar munkavállalókért” címmel. Az akción több százan vettek részt, rendőrök, tűzoltók, vám- és pénzügyőrök, büntetés-végrehajtási dolgozók vuvuzelákkal, sípokkal, kereplőkkel adtak hangot elégedetlenségüknek. A Kossuth-szobortól a tömeg napközben a Belügyminisztérium Széchenyi téri épületéhez vonult, majd visszatért a Parlament elé. A demonstrációt több száz rendőr biztosította, atrocitás lapzártáig nem történt. A demonstrálók fáklyával állták körül a Parlament épületét. A tüntetők a helyszínen közfelkiáltással megszavazták, hogy egy későbbi időpontban demonstráljanak Orbán Viktor miniszterelnök lakhelyénél.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.