Új tünetekkel terjed a járvány

Miközben az Egészségügyi Világszervezet és a német Robert Koch Intézet szakembereinek sem sikerül rájönniük, honnan ered, illetve mi terjeszti az eddig tizenhét halálos áldozatot követelő E. coli-járványt, a betegség új, hasmenéssel nem járó tünetekkel jelentkezett: Észak-Németországban sokan fordulnak orvoshoz idegrendszeri bántalmakkal. Oroszország kiterjesztette a zöldségek behozatali tilalmát az unió egészére, mire az Európai Bizottság ennek visszavonására szólította fel Moszkvát.

Hírösszefoglaló
2011. 06. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hetekkel a halálos áldozatokat is szedő német hasmenéses járvány kitörése után továbbra is sötétben tapogatóznak a szakértők a betegséget okozó baktérium eredetét illetően – jelentette tegnap a DAPD. A német hírügynökség beszámolója szerint miközben a Robert Koch országos járványügyi intézet csaknem kétezer-négyszáz fertőzött, illetve gyanús személyt tart számon, s közülük mintegy ötszázan életveszélyes állapotban vannak, továbbra sem tudni, mi terjeszti a gyilkos EHEC baktériumot. Lapzártáig egyébként tizenhét halálos áldozatról adtak hírt a szövetségi köztársaságból. Európa-szerte másfél ezren fertőződtek meg, a baktérium mára a brit szigetekre is eljutott.
Nyugtalanítónak tartják azt is, hogy a betegség tünetei változnak: Észak-Németországból már hasmenéstől mentes, ám idegrendszeri bántalmaktól és epilepsziás rohamoktól szenvedő fertőzöttekről is beszámoltak az egészségügyi hatóságok. Ami bizonyos, hogy a mostani járványt a 0104:H4 baktériumtörzs okozza, amely a hírek szerint tíz évvel ezelőtt egyszer már megjelent az országban. Az E. coli nagyszámú fertőzést korábban, 1988-ban is okozott már, a kilencvenes évektől folynak kutatások, amelyek célja a gyors felismerés és a kezelés. A németek után az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is bejelentette tegnap, hogy eddig nem sikerült kideríteniük, honnan ered a kór, amely már legalább kilenc európai országban ütötte fel a fejét, s arra késztette Oroszországot, hogy az Európai Unió egészére kiterjeszsze a zöldségimport tilalmát. A hír hallatán az Európai Bizottság az intézkedés visszavonását követelte Moszkvától, hiszen a tilalom komoly veszteséget okoz a tagállamoknak. Az orosz embargó Magyarországnak is jelentős gondot jelenthet, mivel a hazai zöldségkivitel 10-15 százaléka irányul Oroszországba, ami 100-150 ezer tonnát jelent évente – közölte Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke az MTI-vel. A kivitel értéke 20-25 milliárd forint.
Az AP azt közölte: a WHO szakemberi úgy sejtik, állattól származhat az ölni is képes baktérium, ám ezt még nem tudják bizonyítékokkal alátámasztani. Németországban a zöldségek maradtak a figyelem központjában, a szakemberek a saláta, az uborka és a paradicsom fogyasztását nem is ajánlják.
José Luis Zapatero miniszterelnök sérelmezte, hogy több tagország beszüntette a spanyol zöldségek importját, miközben az EU garantálja az áruk szabad mozgását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.