Vasdívák és drótgentlemanek

A legnagyobb közösségi portálon néhány hónapja szépségversenyt hirdettek. Nevezni csak városi kerékpárokat lehet. A Torma Krisztián által életre hívott likemybike kampány április 22-én, a Föld napján indult, és szeptember 22-én, az autómentes napon ér véget. Máris a kampány nemzetközi kiterjesztésén dolgoznak, a távlati tervek között egy városi bicikliskisokos is szerepel.

Makrai Sonja
2011. 06. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pitypang, Dusika, Jucus, Rozi, Gizi, Janka – ezek azok a kétkerekűek, amelyek sokáig pihentek valahol egy kamra mélyén, koszosan, rozsdásan, darabokban, hogy egy vargabetű után végül megtalálják gazdájukat. Ma már dívaként, kapitányként, vampként, meglett monsieur-ként járják a városi utakat.
A Torma Krisztián által elindított, likemybike elnevezésű kampányba bárki benevezheti saját kétkerekűjét. Nincs más teendője, mint a [email protected] e-mail címre a kétkerekű portréját és történetét. Itt mindenki közkinccsé teheti saját biciklis dizájntervét. A nevezők sztorijaiból kiderül, hogy a városi biciklisták úgy bánnak kétkerekűjükkel, mint a legjobb barátjukkal, igen közeli rokonukkal, ne adj’ isten, szerelmükkel. Mindent megadnak neki: folyamatosan szépítgetik, karbantartják, és még a divatot is követik. Vannak, akik a „csináld magad” mozgalom lelkes híveként maguk építették fel kerékpárjukat, saját kezűleg festették, fényezték. Akadnak notórius kerékpárbütykölők is, akik állandóan molyolnak a barátjukon. Akik hosszas tervezést követően, pénzt kuporgatva valósították meg az álomkerékpárt. Van olyan tulajdonos például, aki eredeti korondi kerámiáról származó vegetális motívumok alapján készítette el a váza mintázatát. Sok retró bicikligazda is van: a likemybike kampány alapján kiderül, hogy a Puch, Csepel, Steyr, Burco és a KTM típusú kétkerekűek soha nem fognak kimenni a divatból. A verseny nemcsak a biciklitulajdonosokat inspirálja, de biztosan akadnak majd olyanok is, akik a fotókat végigböngészve jutnak arra az elhatározásra, hogy maguk is városibicikli-tulajdonossá válnak.
Persze a közösségi portálon bárki lájkolhatja a neki tetsző bicikliket, de a végső döntést egy zsűri fogja meghozni, amelyben várhatóan dizájnszakemberek, formatervezők, biciklis szakik fognak részt venni. A valószínűleg felvonulással egybekötött díjkiosztót az autómentes napon, szeptember 22-én tartják majd.
A biciklikre manapság már nemcsak közlekedési eszközként, hanem a tárgykultúra fontos részeként is tekintünk. Számos tervező szakosodott a kétkerekűek csinosítására. A likemybike kampányban részt vesznek a hazai biciklis dizájnerek is, a Musu, a 1mind1 és a Bringabag már felajánlott a versenyre nyereményeket. Annak idején ad hoc ötletként pattant ki Torma Krisztián fejéből, hogy a kétkerekűeknek szépségversenyt rendezzen. Létrehozta az oldalt, gyorsan megtervezte a kampány logóját, legyártatta a matricákat, majd a tavaszi Critical Massen alkalmi segítőivel szétszórta. Az oldalnak ugrásszerűen megnőtt a rajongói tábora.
A közösségi oldalnak ma már ezerötszáz rajongója van. A szervezők talán ezért is döntöttek úgy, nemzetközivé teszik kezdeményezésüket: a portáljuk (www.urbanbiker.cc) hivatalos nyelve angol lesz és megváltozik a besorolás is. Már nem urak és hölgyek kerékpárjaiként szelektálják a nevezéseket, hanem minőségi kategóriánként. Klasszik, komfort, egyszerű, sportos, folding, cruiser és elektro kategóriákban gondolkodnak. A biciklizés ilyesfajta népszerűsítése, mint a likemybike, nem ismeretlen: ott van például a Cycle Chic, amely 36 országban, köztük hazánkban is létezik. A Hungarian Cycle Chic csoportja szervezi például az Én és a biciklim fotózásokat is. Mottójuk szerint közlekedéstörténeti reneszánsz missziót folytatnak. Stílusos bringásokat, bringás stílusokat gyűjtenek öszsze, ide is bárki küldhet lopva el-
lesett pillanatfelvételeket a városban kerekezőkről, de a portál gondozói is folyamatosan járják az utcákat. A nemzetközi szerveződés minden évben megtartja saját blogger-összejövetelét, ahol a felvonulások mellett az adott város polgármesterével is tartanak közös biciklizést, hisz a városvezetők nagy része tisztában van vele, hogy ez a szubkultúra az urbánus lét megkerülhetetlen része. Úgy látszik, csak itthon kell rögös utakat bejárni ennek elfogadáshoz. (Mindezt jól érzékelteti, hogy az egyik kerület főépítésze nem tartja közlekedési eszköznek a kerékpárokat, így szerinte nincs is hely nekik a belvárosban.) A likemybike a maga módján az elfogadtatásra törekszik: nemcsak a tárgykultúra bemutatásáról, de a kerékpározás közösségivé tételéről is szól ez az alulról szerveződő kezdeményezés. Torma Krisztián a likemybike kampány részeként is szeretne hasonló havi rendszerességű közös, békés biciklis felvonulást szervezni. Valami olyasmit, mint a Friday Night Skating, ahol egy-egy európai nagyvárosban egy adott napon rendőri biztosítás mellett lehet végigtekerni a városon.
(Likemybike – kezdeményezés a Facebook közösségi tartalommegosztó oldalon.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.