Végre itt az otthonmentő csomag

Ötpontos Otthonvédelmi akciótervben állapodott meg a kormány a Magyar Bankszövetséggel. A svájci frank árfolyamát 180 forinton rögzítenék a lakáshitelek esetében, és kamattámogatást adnának azoknak, akik kisebb lakásba költöznek. A menthetetlen ingatlanokat a Nemzeti Eszközkezelő Társaság veszi meg.

Csécsi László
2011. 06. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elégedetlen az ellenzék. Miközben a Fidesz-frakció üdvözli a kormány terveit, az MSZP szerint nem jelentenek megoldást a devizahitelesek számára a bejelentett intézkedések. A Jobbik szintén azt kifogásolta, hogy az akcióterv csak „átterheli a problémát a következő ciklusra”. Az ellenzéki párt azt is felrótta, hogy a hétfői bejelentésből nem derült ki, hogy milyen forrásból kívánja a kormány finanszírozni a nemzeti eszközkezelőt. Az LMP szintén attól tart, hogy a következő kormánynak kell megbirkóznia a gondokkal. Emellett azzal sem értenek egyet, hogy a kormány csak a bankszövetséggel egyezett meg.


Az utóbbi nyolc év legnagyobb vesztesei voltak azok, akik devizahitelből vettek lakást, mert senki nem figyelmeztette őket a kockázatokra – közölte tegnap Orbán Viktor. A miniszterelnök bejelentette: a kormány és a Magyar Bankszövetség ötpontos Otthonvédelmi akciótervet dolgozott ki az adósok védelmében.
Az első pont azoknak a lakáshiteleseknek jelenthet könnyítést, akik ha nehezen is, de még tudnak törleszteni. Számukra a kormány 180 forinton rögzítené a svájci frank, 250 forinton az euró és 200 forinton a japán jen árfolyamát. Ez azt jelenti, hogy 2014. december 31-ig a bankok ezen árfolyamok alapján számítják ki az adósok törlesztőrészleteit. Persze a fixálás csak egy lehetőség, az adósok dönthetik el, hogy igényt tartanak-e rá, vagy inkább továbbra is a piaci árfolyamon törlesztenek.
Az alacsonyabb törlesztőrészletnek azonban ára van: az adósok számláján ugyanis mindaddig tartozás keletkezik, amíg a piaci árfolyam magasabb, mint a rögzített szint. Ezt a felhalmozódott adósságot 2015. január elsejétől kell majd törleszteniük az ügyfeleknek. A miniszterelnök bejelen-tése szerint a kormány úgy akadályozná meg, hogy később túlságosan megugorjanak a havi részletek, hogy előírja: a korábbi öszszeghez képest legfeljebb 15 százalékkal fizethetnek többet az adósok 2015 elejétől.

*

Az Otthonvédelmi akcióterv második pontja a lakás-árverezési moratórium megszüntetése. Mint azt Orbán Viktor elmondta: a tilalom nem tartható fenn tovább, július elsejével véget ér. Ám azt mindenképp megakadályozzák, hogy a lakáspiac „hiénái” húzzanak hasznot az adósok bajaiból, ezért előírják, hogy először csak a nagy értékű ingatlanok kerülhetnek kalapács alá. A tervek szerint július elseje és október elseje között csak a harmincmillió forintnál értékesebb házak és lakások cserélhetnek gazdát, azok is csak akkor, ha húszmilliónál nagyobb tartozás van rajtuk. Október elseje és az év vége között várhatóan a bedőlt ingatlanok két százaléka kerülhet árverésre, majd a következő években fokozatosan kerül ki a lakáspiacra a többi ingatlan. Megyénként területi kvóták szabályozzák majd az elárverezhető ingatlanok mennyiségét.
A harmadik pont a Nemzeti Eszközkezelő Társaság létrehozását alapozza meg. Mint Orbán Viktor elmondta: az új intézmény kétféle módon is segíthet a bajba jutott hiteleseken. Egyrészt azáltal, hogy megvásárolja a fizetésképtelen adósok ingatlanjait, és lehetővé teszi, hogy a korábbi tulajdonosok albérlőként maradjanak az otthonukban, másrészt beindít egy új zöldmezős házépítési programot. Az így elkészült lakásokban pedig helyet biztosít a rászoruló családoknak. A miniszterelnök elmondta: az önkormányzatok tulajdonában lévő, üresen álló ingatlanokat szintén be kívánják vonni ebbe a programba. Az eszközkezelő a bankoktól kedvezményes áron veszi át az ingatlanokat és azok tartozásait. Az új intézmény Budapesten és a megyei jogú városokban a hitelfelvételkor érvényes ár 55 százalékáért, más városokban 50 százalékért, egyéb településéken pedig 35 százalékért vásárolja meg a lakásokat. Az első ingatlanokat várhatóan 2012-ben veszi meg a társaság.
A negyedik pontban a kormány visszaállítja az euró alapú lakáshitelezést. Mint azt a miniszterelnök elmondta: az uniós szabályok nem engedik a közös fizetőeszközben jegyzett hitelek korlátozását. Ugyanakkor ezeket a kölcsönöket csak azok vehetik majd igénybe, akik euróban kapják a fizetésüket, és többet keresnek, mint a minimálbér tizenötszöröse, ami közel havi egymillió forint. A megállapodás utolsó pontja egy otthonvédelmi kamattámogatás bevezetését tartalmazza. Ebben a segítségben azok az adósok részesülhetnek, akik vállalják, hogy kisebb lakásba költöznek annak érdekében, hogy annak kevesebb költségét és alacsonyabb törlesztőrészletét fizetni tudják. A támogatás, ami akár az évi 3,5 százalékot is elérheti, a kisebb lakás vásárlásához jár.
Orbán Viktor bejelentése szerint az akcióterv az Országgyűlés elé kerül, és törvény születik róla. A parlamenti vitát akkor zárják majd le, ha a szociális konzultáció devizahitelesek megsegítésére vonatkozó kérdéseire megérkeztek a válaszok. A kormány és a Magyar Bankszövetség közötti tárgyalások az akcióterv elkészültével nem érnek véget. Több olyan kérdés van, amelyben nem egyeztek még meg a felek. Ilyen például a 2013-as és 2014-es banki különadó mértéke. A bankszövetségtől azt is megtudtuk, hogy egyelőre az sem tisztázódott: mi lesz azokkal az adósokkal, akik szabad felhasználású devizaalapú jelzáloghitelt vettek fel, amit lakásépítésre vagy -felújításra költöttek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.