Vihar előtti végrehajtáscsend

Parkolási bírságok és önkormányzati lakbértartozások miatt indulhat el heteken belül kisebbfajta végrehajtási hullám. A parkolási társaságok és a helyhatóságok ingatlankezelő cégei már megtették az első lépést.

Jakubász Tamás
2011. 06. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt egy hónapban – a korábbiakhoz képest – kevesebb végrehajtást indítottak meg a hitelezők – derül ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara nyilvántartásából. Az adatok azt mutatják: miközben február és április között mindennap nagyjából kétezer új eljárást kezdeményeztek a pénzükre váró hitelezők, addig májusban általában napi ezer alkalommal kérték a közjegyzőktől a végrehajtás megindításához szükséges dokumentum, az úgynevezett fizetési meghagyás kibocsátását. Mindez annak fényében nevezhető érdekesnek, hogy a kilakoltatási moratórium áprilisi szűkítésétől sokan a végrehajtások számának drasztikus megugrását várták.
A folyamat hátteréről a közjegyzői kamara vezetőjét, Tóth Ádámot kérdeztük. Szerinte csupán átmeneti visszaesésről van szó, és úgy véli: heteken belül újra felfuthat a végrehajtások száma. Az elnök magyarázatként kifejtette, hogy az utóbbi időszakban két nagyobb hitelezői kör kevés alkalommal vagy egyáltalán nem lépett fel adósaival szemben. Az egyik csoportot a parkolási társaságok alkotják. Tóth Ádám emlékeztetett rá, hogy az önkormányzati választások után több helyütt átalakították a helyhatóságokhoz tartozó vállalkozásokat, s az átszervezés időszakában a be nem fizetett parkolási díjak, bírságok behajtása háttérbe szorult. – Az utóbbi hetekben számos céggel kötöttünk szerződést, így parkolási bírság miatt a közeljövőben nagy mennyiségben állíthatnak ki a közjegyzők fizetési dokumentumokat – mondta az elnök. A kamara vezetőjétől megtudtuk azt is: az önkormányzati ingatlankezelő cégek alkotják a végrehajtásokat eddig elvétve kezdeményező hitelezők másik csoportját. Tóth Ádám rámutatott, hogy a moratórium április 15-e óta már nem védi az önkormányzati lakbértartozást felhalmozókat, így a múlt hónap közepe óta a helyhatóságok is eljárást indíthatnak nem fizető bérlőikkel szemben. Így a parkolási cégek mellett számos önkormányzati ingatlankezelő vállalkozás kereste meg az utóbbi időben a közjegyzőket.
A kamara mindeközben – igazodva a hitelezők igényeihez – újabb informatikai fejlesztést alakított ki az eljárások felgyorsítására. Az új megoldás lehetővé teszi, hogy a sok adóst nyilvántartó vállalatok több száz, esetleg több ezer ügyfelük ellen indítsák meg egyszerre, egyetlen gombnyomással a tartozások behajtását célzó eljárást. Az elnök szerint leginkább a közműtársaságok és a telefoncégek használják majd ki az új módszer nyújtotta előnyöket. A leggyakrabban ugyanis még mindig a közüzemi vállalkozások és a telekommunikációs társaságok kérik a közjegyzőktől: állítsák ki a végrehajtási eljárás első lépésének számító fizetési meghagyást a felgyülemlett tetemes mennyiségű számlatartozás kiegyenlítése miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.