Villogott tegnap a BÉT

Miközben nemzetközi szinten borús hangulat jellemezte a piacokat, kedvezően alakult a tegnapi kereskedési nap a hazai börzén. A vezető részvények az OTP kivételével erősödtek.

Munkatársunktól
2011. 06. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 76,64 pontos, 0,33 százalékos emelkedéssel, 23 374,98 ponton zárt tegnap. – A pesszimizmus általános volt világszerte mind Amerikában és Ázsiában, mind pedig Nyugat-Európában, a BÉT ezzel ellentétben a pozitív tartományban zárta a kereskedést – mondta Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. elemzője az MTI-nek. Szerinte a hazai parkett szinte egyedüliként az értékpapírpiacok közül ellenállt a negatív hatásoknak. A jelentős forgalom és az emelkedő árak miatt Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház Zrt. határidős üzletkötője is kedvezőnek látta a tegnapi kereskedési napot. – Rosszkedvűen indult a kereskedés, de a hazai index a Mol és a Richter szép teljesítményének köszönhetően hamar ledolgozta a reggeli veszteségeket – jegyezte meg Varga Zoltán, a Quaestor-csoport elemzője. Szerinte a magyar olajpapírt intézményi befektetők vásárolták, a Richter pedig a közelgő osztalékfizetés miatt emelkedett. A Mol környékén több esemény is történt tegnap: a horvát kormány jóváhagyta, hogy tárgyalások kezdődjenek a Mol–INA részvényesi szerződés módosításáról. Somlyai Dóra, a Mol kommunikációs igazgatója az MTI érdeklődésére elmondta: vállalatuk mindig is nyitott volt bármilyen egyeztetésre, s meggyőződésük, hogy a szerződési feltételeket teljesítették. A vállalat képviselői tegnap szándéknyilatkozatot írtak alá arról, hogy a Mol kenőanyaggyártással foglalkozó leányvállalata és a Kecskeméti Főiskola együttműködik. A Mol 145 forinttal, 0,61 százalékkal 23 990 forintra erősödött, 4,8 milliárd forintos forgalomban. A Richter-papírok árfolyama 330 forinttal, 0,91 százalékkal 36 480 forintra emelkedett, a részvények forgalma 2,5 milliárd forintot ért el. A nagyobb papírok közül egyedül az OTP-részvények ára csökkent: 90 forinttal, 1,48 százalékkal 6000 forintra; forgalmuk 9,4 milliárd forintot tett ki. Szakmai vélemény szerint a bankpapír alulteljesítésében az osztalék kiárazódásának volt szerepe. A nemzetközi befektetői hangulat alapján arra lehet következtetni, hogy a következő napokban is hektikusan mozognak a tőzsdék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.