Zajlik a nyugdíjreform

A nagy ellátórendszerek évtizedek óta halogatott átalakításába kezdett tavaly a kormány: elsőként a nyugdíjrendszer reformja került sorra, amelynek eredményeként csaknem hárommillió magán-nyugdíjpénztári tag lépett vissza az állami rendszerbe. Idén felülvizsgálják, majd várhatóan átalakítják a korhatár előtti, illetve a rokkantnyugdíjak rendszerét is.

MN
2011. 06. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyugdíjvédelmi programját októberben indította el a kormány. Az első lépésben 14 hónapra, 2011. december 31-ig felfüggesztették a kötelező magánnyugdíjpénztárakba irányuló befizetéseket, második lépésben megteremtették az állami nyugdíjrendszerbe történő visszalépés feltételeit, végül kidolgozták az átlépéssel kapcsolatos részletszabályokat, illetve létrehozták a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapot. Ezt követően a magán-nyugdíjpénztári tagoknak január 31-ig dönteniük kellett: maradnak a kötelező pénztárakban, vagy belépnek az állami rendszerbe. Orbán Viktor miniszterelnök február 2-án tartott sajtótájékoztatóján óriási sikernek minősítette, hogy a magánkasszák tagjainak 97 százaléka döntött úgy, hogy visszalép az állami rendszerbe.
Elkészült az a törvénymódosító javaslat, amely megteremtette a lehetőségét, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálja a hazai magánnyugdíjpénztárak gazdálkodását és a tagi vagyon átadás-átvételi folyamatát. A március elsején bemutatott Széll Kálmán-tervben rögzített elvek mentén folytatódott a nyugdíjrendszert érintő strukturális átalakítás: fideszes képviselők olyan alkotmánymódosító javaslatot nyújtottak be, amelynek értelmében a következő hetekben felülvizsgálják a korhatár előtti, illetve a rokkantnyugdíjak rendszerét.
Előbbi főként a fegyveres és rendvédelmi dolgozók körében váltott ki óriási felháborodást. A szakszervezeti tüntetések irányítói azt sem zárták ki, hogy a későbbiekben már nem tudják garantálni a demonstrációk békés jellegét. A tervezett módosítások értelmében az 57 éven felülieknek az állam garantálja a nyugdíjat, de az annál fiatalabb, munkaképes és a rendvédelmi dolgozók kötelékébe tartozóknak viszsza kell térniük a munka világába.
A Pintér Sándor belügyminiszter nevével fémjelzett, a kormány által pedig támogatott kompromisszumos javaslatról Orbán Viktor személyesen egyeztet a rendvédelmi szakszervezetekkel csütörtökön. Az érdekvédők korábban úgy fogalmaztak, hogy a javaslat kezelhető és tudomásul vehető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.