Zöldségek évada

2011. 06. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Értetlenül állunk a németországi járvány előtt, amelyben a legijesztőbb, hogy nem tudják a forrását. Ehhez képest meglepő, miért nem hangsúlyozzák még többször, mennyire fontos, hogy megmossa mindenki a kezét, továbbá a zöldséget, gyümölcsöt, amit elfogyaszt. A szakemberek úgy vélik, ez természetes, nem kell állandóan hangsúlyozni. Sajnos, egyáltalán nem természetes. A bűnbakká tett termelők megmenekülhetnének a tönkremeneteltől, ha a felhasználók betartanák a legalapvetőbb higiéniai előírásokat. Mert azok, akik se kezet nem mosnak, se a zöldséget, tojást nem hajlandók beáztatni, langyos, esetleg szappanos vízzel leöblíteni, most inkább nem vesznek egy szem paradicsomot sem. A gazdák meg a végén lehúzhatják a rolót a lelkiismeretlen, ellenőrizetlen helyekről összevissza vásárló nagykereskedők és hamis kommunikátorok miatt.
Megjelenik a kép előttem, amint német turistalányok az utcán vásárolt őszibarackot héjastul eszik. És fölrémlenek azok a reklámok, amelyekben a friss zöldséget kiborítják a konyhaasztalra a felvágott, sajt, tej, kenyér mellé. Jól mutatnak a csomag sárgarépa, petrezselyem és a különböző flakonok, csomagolt áruk, mielőtt bezúdítják az egész csapatot a fridzsiderbe. A mosolygó háziasszony megbúbolja az ételillatra gyülekező nebulók fejét, és tréfásan meglegyinti a dézsmáló kommandóhoz csatlakozó férjet. Hány és hány klip sugallja: felesleges megmosni az élelmiszereket. Talán tévesen „hőkezelésnek” tartják nemcsak a sütés-főzést, de a hűtést is, ami elpusztítja a mikrobákat? Egy német nyelvterületen tulajdonolt pénzintézet filmecskéjében egy szakács bankolási szokásait teregetik ki. A konyhaasztalon ellenben más is ki van teregetve, amely felett ő és kollégája diskurálnak. A legkülönbözőbb élelmiszerek festői rendetlenségben várnak sorukra, ami még rendben is lenne. Az viszont már nagyon nincs rendben, hogy a Párizs legjobb séfjéhez igyekvő szakács ugyanazon a deszkán szeleteli a nyers húst és az uborkát. A kukta-társ oldalán meg egy farekeszben mosatlan saláta várakozik a bevetésre – baráti együttesben a többi alapanyaggal. Oktatóvideó lehetne arról, hogyan nem szabad főzni – hacsak nem akarjuk, hogy gyomorfertőzést kapjon az összes vendég. Az ilyen éttermet másodperceken belül bezárják. És ha csak ennyi lenne a furcsaság. De a szakácsfiú azt mondja, a „Lá küzinben” fog tanulni. Ez pedig majdnem annyit jelent, hogy egy unokahúgnál pallérozza a gasztronómiai műveltségét. Helyesen úgy hangozna: „Lá küizin”, a la cuisine-t, a konyhát franciául tudniillik így ejtik. Később azt tudakolja a párizsi chef, mi az, amit a tanonc tart. A srác mondja: lecsó. Mire a maestro közli: Szö manifik. Ezzel az a gond, hogy a franciák ismerik a lecsószerű ételt, ratatouille-nak hívják. A mester mégis jól tette, hogy megkérdezte a tányérkán kuporgó halom mibenlétét. Mivel az nem lecsó, hanem valami rizses paradicsomsaláta petrezselyemmel a tetején. Amúgy a „francia” maitre mintha nem Sze manyifiknek, hanem szö manifiknek ejtené a C’est magnifique mondatot. És mi okból mond „löcsót”, visszakérdezve az étek láttán, hiszen a frankok az „e” hangot szabatosan tudják formálni. Nem tudni, mennyit kaptak a szpot készítői, de az MNB öt emblémapálcikájáért kicsengetett ötvenmillió forint után az a sejtésünk: nem csekély summát.
Mi ez a butításmizéria? Exportált balgaság a németajkúak földjéről? Miután már otthon mindenkit eltompítottak és leszoktattak az alapvető higiéniai előírásokról, most béna álfranciasággal házalnak a propaganda-ötletgarázdák? Azt hiszik, jó ez magyarnak tanyára?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.