Zsinat után egyházi egyesülés

A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház zsinata a közelmúltban arról döntött, hogy csatlakozik az egységes Magyar Református Egyházhoz. Mindezt úgy tennék, hogy szavatolnák a szlovák reformátusok jogait, illetve megőriznék a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház egységét. Miután a döntés megszületett, a két szlovák ajkú egyházmegye küldöttei tiltakozó akcióba kezdtek.

Tarics Péter
2011. 06. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ratifikációs csatolmányt fogadtak el a zsinati tagok, amely lehetővé teszi, hogy a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház (SZRKE) a nemzetközi jogban is ismeretes fenntartás intézményével csatlakozzon a Magyar Református Egyházhoz. A felvidéki részegyház a debreceni alkotmányozó zsinat (2009. május 22.) óta vesz részt az együttműködésben. Az azóta eltelt időben a felvidéki egyházvezetés aktívan kereste annak a módját, hogyan történhetne meg a csatlakozás úgy, hogy a szlovák egyháztagság – mintegy 14 százalék – érdekei se sérüljenek. A zsinati közlemény a következőképpen fogalmaz: „Az SZRKE döntött a fenntartással való csatlakozásáról az azonos kálvinista hiten és hitvallásokon, történelmi múlton és liturgiai nyelven alapuló, regionális, határon átnyúló egyházi közösséghez, szavatolva és védve a szlovák reformátusok jogait.” Emellett a döntés szem előtt tartja a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház egységének megőrzését.
Ennek ellenére a két szlovák egyházmegye vezetése közös állásfoglalást adott ki, amely szerint semmi sem indokolja a Magyar Református Egyházhoz való csatlakozást. Kifogásolják, hogy bár a döntés a létüket érinti, arról velük senki nem konzultál, és főként attól tartanak, hogy ebből politikai probléma lehet, mert „nagymagyar kezdeményezésről” van szó. Úgy vélik, mivel az egyházat a szlovák állam anyagilag támogatja, lehet, hogy ezt a támogatást, illetve az egyház bejegyzését át kell értékelni. Az állásfoglalásuk nem különbözteti meg a Magyarországi Református Egyházat a kálvinista hiten alapuló, regionális, határon átnyúló egyházi közösségtől, annak ugyanis a neve Magyar Református Egyház. Marián Hamari püspökhelyettes szerint a Magyar Református Egyház megalakulásakor túlzottan előtérbe került a magyar identitás vállalása. Szerinte nem is az együttműködéssel van kifogásuk, hiszen ebben ők is partnerek. Hamari véleménye az: a szlovák reformátusok azt szeretnék elérni, hogy változzon meg az egységes egyház elnevezése, javaslatuk a Kárpát-medencei Református Egyház név lenne. A szlovák hívek azt is kifogásolják, hogy keresztyén egyháznak nem etnikai, illetve nemzetiségi alapon kellene állnia. – Ezzel szemben a Magyar Református Egyház (MRE) alkotmánya a híveket pont ezen az alapon egyesíti – hangzik a vád. Ez természetesen hibás felfogás, hiszen a rendező elv nem a nemzetiség. A reformátusok azt vallják: mindnyájan egy nép, egy nemzet körébe születünk, ez meghatározza identitásunkat, és saját népünk körében élve kapjuk a hit ajándékát, ami egybekapcsol mindenkivel. 1996-ban éppen a szlovák hívek kérésére és örömére – etnikai alapon – hozták létre a Felvidéken a két szlovák ügyviteli nyelvű egyházmegyét. A magyar és a szlovák reformátusok egyaránt a Kárpát-medencei reformátusok hitbeli és lelki egységén munkálkodnak, függetlenül nemzeti hovatartozásuktól. Nem beszélve arról, hogy az MRE alkotmánya szavatolja a saját liturgiai és ügyviteli nyelv használatát.
– A csatlakozástól való félelem teljesen alaptalan – nyilatkozta lapunknak Fazekas László, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke. Szerinte a csatlakozó egyházak nem veszítik el önállóságukat, nem kerülnek más egyház fennhatósága alá, és nem kell senkinek sem nevet, sem nyelvet változtatnia. A református püspök szerint szavatolva van a teljes függetlenség, és a közös elképzelések az egyházak életének építésére csak abban az esetben valósulnak meg, ha azt az illető egyház vezető testülete jóváhagyja. – Szlovák testvéreinkkel – hittestvéri közösségben – régóta közös egyházban élünk, s ezt a közösséget továbbra is vállaljuk, semmi szándékunk megszakítani – fogalmazott a felvidéki püspök. Hozzátette: – Azonban ugyanúgy testvérnek tartjuk azokat a reformátusokat is, akik az első világháborút követően más országokba kerültek. A püspök kiemelte: – A határok 1989 előtt nemcsak hogy elválasztottak, hanem korlátozták is együttműködésünket és egymáshoz való közeledésünket. Mint mondta, 2009-ben egy határokon átívelő, hitvallási és teológiai alapokon működő, jogalanyisággal nem rendelkező tömörülés keletkezett Magyar Református Egyház név alatt, mivel a Kárpát-medencében működő református egyházak túlnyomó többségben magyar ajkúak. – Ez nem azonos a Magyarországi Református Egyházzal – jegyezte meg –, mivel az is csupán tagja ennek a közösségnek. Nem beszélve arról – közölte –, hogy a többi Kárpát-medencei református egyház már csatlakozott ehhez a közösséghez. Fazekas László hangsúlyozta: – Az eltelt két év alatt meggyőződhettünk arról, hogy a közös munkának megvan a gyümölcse, ezért kerestük és meg is találtuk a megoldást a csatlakozásra, mégpedig egy úgynevezett ratifikációs csatolmány által. Mint mondta, a csatolmány kifejezi fenntartásukat a két szlovák ajkú egyházmegye vonatkozásában, ami a csatlakozásban semlegességet, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyházon belül viszont jogaik teljes körű sérthetetlenségét biztosítja számukra.
A csatlakozásról szóló végeleges döntést a Kárpát-medencei Magyar Református Generális Konvent június végi plenáris ülése hozza meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.