A sértett kitálal

„A jelenleg az országot irányító hatalmi elit népszerűsége csökken, s ha továbbra is megmarad az Egységes Oroszország monopolhelyzete, az társadalmi robbanáshoz vezethet” – vetíti előre a Reutersnak nyilatkozva az orosz felsőház posztjáról nemrégiben elmozdított elnöke. A kegyvesztett Szergej Mironov immár megvilágosodva választási csalásokról beszél, s a kormányzók közvetlen választásának visszaállítását sürgeti.

Stier Gábor
2011. 07. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mironov érthetően sértett. Az egykori bennfentes politikus kijelentései ennek ellenére jelzik, hogy a parlamenti és elnökválasztásokra készülő Oroszországban megmozdult a politikai élet. Így például egyre több a „bátor” ember, aki ilyen-olyan okból eddig nyomtatásban nem nagyon látott dolgokról beszél.
A felsőház exelnöke, a Kreml által gründolt, baráti ellenzéknek számító Igazságos Oroszország vezetője például az általa soha nem kedvelt első számú hatalmi párt népszerűségi adatait firtatja. Mint mondja, kijelentéseit arra alapozza, hogy formálisan az ország harmadik számú közjogi méltóságaként korábban megismerkedhetett a hatalom belső elemzéseivel is, s ezek alapján a dumában jelenleg alkotmányos többséggel bíró Egységes Oroszország valódi támogatottsága csupán 40 százalék körül mozog, néhány régióban a tavaszi helyi választásokkor akár 25 százalékot „segíthettek” neki a voksok összesítésekor, s magas részvételi arány esetén decemberben elmaradhat az 50 százalékos eredménytől. Elismeri, a népfront segíthet megtartani a szavazóbázist, amire szerinte a Kremlbe valószínűsíthetően visszatérő kormányfőnek már csak a gazdasági döntések minél gyorsabb meghozatala miatt is szüksége lesz. Putyin egykori szövetségese elengedhetetlennek tartja ugyanakkor, hogy megszűnjön a hatalmi párt monopóliuma. Ellenkező esetben ugyanis kirobbanhat a mélyben azért már gyülemlő társadalmi elégedetlenség.
Mint arra elemzők rámutatnak, a feszültség nem csupán gazdasági okokra visszavezethető növekedését, s a kissé megmerevedett politikai rendszer felfrissítésének szükségességét érzékeli a Kreml is. Ezzel magyarázható a népfront meghirdetése, s a konzervatív félfordulatot vett liberális párt, az Igaz Ügy központi irányítással történt felélesztése is.

Elismerés Putyinnak. Idén Vlagyimir Putyin kapja a német egység szimbólumának számító, úgynevezett Quadriga-díjat. A döntést meghozó bizottság szerint az orosz kormányfő „külön fejezetet érdemel a történelemkönyvekben”. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.