Állami garancia az offshore cégnek

A törvényes előírásoknak megfelelően döntöttek az előző ciklusban az offshore hátterű bábolnai IKR Zrt. hitelfelvételéhez szükséges állami kezességvállalásról – ezt állította Gráf József egykori agrárminiszter a mezőgazdasági albizottság tegnapi ülésén. A szintén kérdőre vont Veres János volt pénzügyminiszter elsősorban azt kifogásolta, hogy aláírás nélküli e-mailben hívták meg.

Bodacz Péter
2011. 07. 01. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy szocialista vezetés által eldöntött ötmilliárdos állami kezességvállalást vett górcső alá az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságán belül működő, az elmúlt nyolc év kormányzati visszaéléseit vizsgáló albizottság tegnap. A kezességvállalás kedvezményezettje az IKR Zrt. volt. Az ügy azért érdemelte ki a vizsgálatot, mert – mint azt Budai Gyula kormánybiztos kifejtette – a kezességvállaláskor a kormány 2009-ben nem vett figyelembe lényeges körülményeket, és nem kapott megfelelő garanciát a cég esetleges fizetésképtelenné válása esetére sem. – Senki nem foglalkozott azzal a ténnyel, hogy az IKR többségi tulajdonosa egy offshore cég – mondta Budai, hozzátéve: kezdeményezte a megállapodás felmondását.
– Jogilag nem kifogásolható a garancianyújtás, semmilyen kár nem érte az államot, a garanciát senki nem hívta le – reagált Gráf József. Az egykori agrárminiszter elmondta: célzott pénzről volt szó. A kezességvállalásban – húzta alá – nem volt olyan támogatás, amely ellentétes lett volna az uniós versenyjogi szabályokkal.
Veres János korábbi szocialista pénzügyminiszter mindenekelőtt azt fájlalta, hogy a tanácskozásról e-mailen érkezett meghívót senki nem írta alá. Hisztérikus kirohanása után a volt pénzügyminiszter a tárgyra térve csatlakozott Gráfhoz, hangsúlyozva: körültekintő előkészítő munka előzte meg a kormányhatározat megszületését. A meghallgatásra Veres utódját, Oszkó Pétert is meghívták, ám ő nem jelent meg az ülésen.
Szentirmay Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője arról beszélt, hogy az Európai Bizottság folyamatosan kifogásolta az állami kezességvállalást, mert úgy találta, hogy támogatás kapcsolódik hozzá.
– Nem tiltja semmilyen törvény, hogy akiknek offshore cég van a tulajdonosai között, az nem kaphat kezességvállalást. Az akkori kormány felelősségteljesen döntött, ám végül ez sem tudta megmenteni a céget – fejtette ki az IKR Zrt. vezérigazgatója. Szaxon Attila elmondta: 2008 végén a cég komoly pénzügyi nehézségbe került egy elhibázott banki tranzakció és a repcepiaci árváltozások miatt. – Az ügy tárgytalanná válhat, mert az IKR leendő vevője, az Agrofer jelezte, hogy a kezességvállalást kiváltaná a bankoknál – tette hozzá Szaxon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.