Bezárták Szeged patinás moziját

Bodacz Péter
2011. 07. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap meghatározatlan időre bezárta kapuit az ország második legöregebb, 91 éve üzemelő mozipalotája, a szegedi Belvárosi mozi. Az önkormányzati intézmény és az épületben 15 éve működő Grand Café művészmozi és kávézó dolgozói a sajtó képviselőivel egy időben, hétfőn értesültek arról, hogy másnap nem nyithatnak ki. Sódar István, a mozi igazgatását is ellátó Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. (IH) ügyvezetője a Délmagyar.hu közlése szerint kifejtette: a tűzoltóság érintésvédelmi dokumentumokat kért a mozitól, ezért történt a felülvizsgálatát.
Az eredmény – mint mondta – őt is meglepte. – A határozatban a tűzoltóparancsnok arra kötelezett bennünket, hogy amíg a tűzveszélyes berendezések hibája nincs kijavítva, ezekről azonnali hatállyal le kell kapcsolni az épületet. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy keddtől az épületet a nyilvánosság elől be kell zárni – fogalmazott Sódar István, aki konkrét szerelési időt nem tudott mondani, azt azonban hangsúlyozta: amíg ő az igazgató, a Belvárosi mozi mozi marad.
Hétfőn este spontán demonstráció is volt a döntés ellen, amelynek végén a rendőrök igazoltatták a felszólalókat. A mozi dolgozóinak képviselője az egybegyűltek előtt többek között arról beszélt, hogy a munkatársak elbocsátása esetén járó 10 millió forint végkielégítést a szükséges javításokra ajánlják fel, ezzel is segítve, biztosítva a további működést.
A történetnek több figyelemre méltó momentuma is van. Mint az a lapunk birtokába került tűzoltósági jegyzőkönyvekből kiderül, egy decemberi ellenőrzés már feltárt számos tűz- és érintésvédelmi hiányosságot, ezek felszámolására június 7-ig kapott lehetőséget az intézmény. A javítások – a Sódar István által is hivatkozott – felülvizsgálat szerint javarészt megtörténtek, ám továbbra is vannak konkrétan meg nem nevezett életveszélyes készülékek. Kiemelendő, hogy – szemben a döntéssel – a friss vizsgálat kapcsán készült határozat nem kötelezi az üzemeltetőt a teljes épület áramtalanítására – és így bezárására –, pusztán a szóban forgó készülékek azonnali kiiktatását követeli. Erre hivatkozott Karsai Attila, az élénk képzőművészeti, irodalmi, zenei és filmművészeti életnek helyt adó Grand Café munkatársa is, aki kifejtette: az intézmény bár a mozipalotában van, villamossági szempontból teljesen független az épület többi részétől.
A tűz- és érintésvédelmi hiányosságokat és az érintettek szerint indokolatlan döntést bár Sódar jelentette be, a kialakult helyzet az IH korábbi vezetésének felelősségét is felveti. A mostani – Fidesz–KDNP–Jobbik által jelölt – IH-vezető előtt a szocialista–liberális támogatást élvező Boros Gyula vezette a városi kirakatintézménynek számító IH-t éveken keresztül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.