Botrány és meghallgatás

Munkatársunktól
2011. 07. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Botrányosan kezdődött tegnap az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának ülése. Az MSZP és az LMP képviselői kivonultak a tanácskozásról, mivel a jelölőbizottság korábban nem fogadta el az általuk alkotmánybírónak javasolt személyeket. A szocialista Ipkovich György a demokrácia sárba tiprásáról beszélt, míg Schiffer András, az LMP elnöke cirkusznak minősítette az eljárást.
A baloldali ellenzéki politikusok kivonulása után a bizottság meghallgatta az alkotmánybíró-jelölteket. A testület Pokol Béla, Szalay Péter és Szívós Mária kinevezését egyhangúlag, Dienes-Oehm Egon és Balsai István jelölését két tartózkodással támogatta.
Dienes-Oehm Egon egyetemi oktató emlékeztetett rá: az alkotmányügyi bizottság egy évvel korábban már meghallgatta őt, amikor ugyancsak a KDNP jelölte a bírói testület tagjának. Úgy vélte, a változó közjogi berendezkedés elemzéséhez elméleti és gyakorlati ismeretekre egyaránt szükség van. A jelöltek közül Balsai István rögzítette, hogy korábbi életrajzában pontatlanul tüntette fel ügyvédi tevékenységének dátumát. Ezt utóbb javította, s igazolta harmincéves szakmai tapasztalatát. Emellett kiemelte, hogy a rendszerváltozáskor részt vett az ellenzéki kerekasztal, illetve a nemzeti kerekasztal munkájában, majd közreműködött a választási törvény kidolgozásában, később az alkotmány-előkészítő bizottságban. Az ülésen Pokol Béla úgy fogalmazott: amikor az Alkotmánybíróság (AB) mulasztásos törvénysértést állapít meg, lényegében felülírja a törvényalkotás folyamatát. Mint mondta, megválasztása esetén törvénybarát alkotmánybírói tevékenységet folytatna. – Az alkotmánybírói tisztség a demokrácia szolgálata – jelentette ki Szalay Péter. A szakember ügyvédi pályafutásáról szólva elmondta, hogy több alkotmánybírósági beadványt is készített, ám ezekre nem kapott választ. Rámutatott, hogy a testületet nem kötik határidők. Szívós Mária, a Fővárosi Bíróság tanácselnöke büntetőbírói tapasztalatait hasznosítaná. Úgy vélte, csökkenteni kell a büntetőeljárások időtartamát.
Az AB tagjainak száma – a mostani tízről – szeptember elsején 15-re nő. Az 1989. évi alkotmánybírósági törvény is 15 fős létszámról rendelkezett, amelyet fokozatosan kellett volna feltölteni. A Horn-kormány idején azonban – az AB javaslatára – 11-re csökkentették a bírók számát, mert az indoklás szerint így könnyebben megoldható a testületben a munkaszervezés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.