Bundabotrány: heten őrizetben

Három volt, illetve még aktív focistát és négy, eddig praktizáló futball-játékvezetőt (az idei botrányok szereplőit) is őrizetbe vett tegnap a rendőrség; a Magyar Labdarúgó-szövetség feljelentése nyomán vesztegetés miatt indított ügy mögött egy nemzetközi bűnszervezet képe kezd kirajzolódni.

Csibra Tibor
2011. 07. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beugrók. A letartóztatott négy játékvezetőből három – L. Kolos, S. Krisztián és Cs. János – könnyen beazonosítható, hiszen ők a főszereplői a gyanús körülmények közepette február 9-én a törökországi Antalyában lejátszott Észtország–Bulgária mérkőzésnek. A találkozó 2-2-es döntetlenre végződött úgy, hogy mind a négy gól büntetőből született. Előtte ott a Lettország–Bolívia (2-1) összecsapás három találata is 11-esből esett. A meccs után az észt szövetség tiltakozott, előbb a magyar, majd a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség is vizsgálatot indított. Lengyel Kolos, Selmeczi Krisztián és Csák János a fegyelmi eljárás három kárvallottja, gyanús az egyezés L. Kolossal, S. Krisztiánnal és Cs. Jánossal. Ráadásul, miként fentebb utaltunk rá, ezen bíróknak nem ez az egyetlen kínos ügyük. Érdekes körülmény, hogy a szóban forgó három játékvezető nem tagja a magyar NB I-es, de még az NB II-es keretnek sem, így hivatalos FIFA-megbízással sem rendelkeznek. Az észt–bolgár meccs barátságos volt, s a magyarok az eredetileg kirendelt bírók helyett ugrottak be. (N. M.)


– A gyanúsítottak számláján többrendbeli bűnszervezetben, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalás és vesztegetés szerepel, előzetes letartóztatásukról ma reggel dönt a Pesti Központi Kerületi Bíróság – hangzott el a Nemzeti Nyomozó Iroda és a Központi Nyomozó Főügyészség sajtótájékoztatóján. A gyanú szerint a távol-keletiek által irányított hálózat magyarországi tevékenységét a volt labdarúgó, K. Zoltán (lapinformációk szerint Kenesei Zoltán) irányította.

*

A szindikátus 40–85 ezer euró közötti összegeket fektetett be mecscsenként a fogadásokba, az átlagos bevételük ennek kétszerese volt.
A kiterjedt nemzetközi csalássorozat ügyében nem csak a hazai hatóságok vizsgálódnak, a magyar nyomozók Horvátországban, Németországban, Szlovéniában, Franciaországban, Dániában, Finnországban is gyűjtöttek adatokat. Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője klasszikus nemzetközi bűnszervezetként jellemezte a társaság tevékenységét. A keddi rajtaütésekkor a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szakemberei vették őrizetbe az említett hét terheltet, és tucatnyi helyszínen tartottak házkutatást. Utóbbi akcióban számos bizonyíték – a fogadásokat igazoló iratok, a vesztegetésekről szóló feljegyzések – kerültek elő, a szakemberek egy nagyobb bőröndnyi ötszáz euróst is találtak, amelynek értéke 100 millió forint. A csoport a bírók, focisták megvesztegetése után előszeretettel fogadott a mérkőzések előtt olyan eseményekre, amelyeknek nyereményszorzója átlag feletti. Ilyen volt az a magyar játékvezetői hármas dirigálta decemberi Argentína–Bolívia U20-as meccs, amelyre a gyanúsítottak azt tippelték, hogy Argentína 1-0-ra győz, és a találat az utolsó öt percben esik. A gyanúsítottak között szerepelő L. Kolos bíró az argentinoknak kedvezett döntéseivel, majd a hosszabbításban, a 103. percben (!) büntetőt ítélt meg a javukra. Partjelzői, S. Krisztián, és N. Tamás szintén a terheltek között vannak, rajtuk kívül még egy bíró, Cs. János előzeteséről is dönt a Pesti Központi Kerületi Bíróság. A magyar labdarúgók közül K. Zoltánon kívül L. Mátyás és H. Gábor van őrizetben.
Az említett nemzetközi rendőrségi vizsgálatot az indokolta, hogy a szindikátus nem csak magyarországi sporteseményeket manipulált. Az NNI nyomozói kedden Lappföldön is vizsgálódtak, mivel a bűnszervezet kedvelt célpontja volt a finn másodosztályú futballbajnokság. Az ügyben ugyanakkor az európai csapatokon kívül dél-amerikai klubok, illetve azok játékosai, valamint az ottani játékvezetők is érintettek lehetnek. A tippeket
ázsiai székhelyű fogadóirodáknál tették meg, minden esetben egyszerre többnél is, hogy a feltűnést elkerüljék. Volt olyan megbundázott mérkőzés, amelyen a beavatottak 100 millió forintot nyertek tisztán, a vesztegetési összegen és a megtett téten felül. A magyar nyomozó hatóságok egyelőre hat hazai, illetve nemzetközi mérkőzés körülményeit vizsgálják, közöttük van az említett decemberi Argentína–Bolívia meccs is. Az érintett mérkőzések listáján két dél-amerikai, három finn és egy hazai mérkőzés szerepel. Utóbbiról a hatóságok nem adtak részletes információt, mivel a nyomozóknak számos körülményt tisztázniuk kell még. A szakemberek egyelőre nem árulták el, hogy az ügyeknek közük van-e a németországi Bochumban történt hasonló esetekhez, illetve hogy vizsgálják-e az egyik törökországi edzőtáborban történt bundagyanús mérkőzést. Fazekas Géza ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a tegnap közzétett adatok nem jelentenek végleges mérleget, a szakemberek számos más korábbi sportesemény körülményeit vizsgálják még, és a felsorolt országok nyomozói is gyűjtik az adatokat. A szóvivő az ügyészség részvételét az ügyben annak bonyolultságával, összetettségével, illetve a korrupciós bűncselekmények nyomozó hatásköri átrendeződésével indokolta. Ugyanakkor úgy tudjuk, nem lehet kizárni, hogy a vádhatóság a labdarúgó-szövetség esetleges érintettségét is vizsgálhatja. A kedden őrizetbe vett gyanúsítottakat – egyelőre – hat mérkőzés befolyásolásával gyanúsítják, ezekből négynek lett olyan végeredménye, amely a bűnszervezet számára komoly anyagi hasznot hozott. Azokat a meccseket, amelyek a társaság számára nem alakultak kedvezően, költségként könyvelték el. A csoport a nyereséget és a veszteséget is felosztotta a vesztegetésekben részt vevő tagjai között. Fazekas Géza sejtetni engedte, a bűnszervezet tevékenységében még számos más ember is részt vehetett, ám nem erősítette meg, várhatók-e további gyanúsítások a csalássorozat ügyében.
A szóvivő tájékoztatása szerint a csoport magyarországi vezetőjének tartott K. Zoltán tavaly került kapcsolatba a szervezetet a Távol-Keletről irányítókkal, a gyanúsított és társai sem keresték egymást, közös érdeklődésük okán egymásra találtak. Itthon K. Zoltán alatt négyen voltak a hierarchiában. Papp Csaba, az NNI gazdaságvédelmi főosztályának vezetője a sajtótájékoztatón elmondta, a nyomozás 2009 decemberében indult az ügyben a Magyar Labdarúgó-szövetség feljelentése után. A nyomozó hatóság tavaly tavasztól együttműködött a nemzetközi bundabotránnyal öszszefüggésbe hozott országok szerveivel, s folyamatosan egyeztetett az Europol és az Eurojust képviselőivel is. A kedden őrizetbe vett hét gyanúsított kihallgatásakor tagadta a bűncselekmények elkövetését, vallomást nem tett, és panasszal élt a kényszerintézkedés ellen. A vesztegetés elkövetője öt, kedvezményezettje három, a bűnszervezetben elkövetett csalás elkövetője öttől húsz évig tartó szabadságvesztéssel büntethető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.