Egy nyári éj tanulságai

Ludwig Emil
2011. 07. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vannak az újságíráson innen és túl is olyan foglatosságok, amelyek figyelmetlen, hanyag munkavégzés esetén különböző veszélyekkel járhatnak. Ilyenek például az ulti, a húsgrillezés vagy egy falépcső megszerkesztése és felépítése. Ez utóbbiról volna most elmesélni valóm, mert azért mindezen tevékenységek elsősorban élmények és hasznos tapasztalatok forrásai.
A falusi házamban készülő padláslépcső egyik sarokfokát – amíg beállítottam a pontos vízszintjét és megrajzoltam a fallal bezárt szögét – csupán két lécdarabbal támasztottam alá, ideiglenesen. A következmények: a lépcsőfok lebillent és rám zuhant, a deszka éle felhasította a fejbőrömet, s mivel a seb hevesen vérzett, mentőt kellett hívnom, akik bepólyálták a fejem, és beszállítottak a tapolcai kórházba. Szép régi és modern épületei gondozott kertben, öreg fák között állnak, nyáron a dús lombok enyhítik a hőséget. Rajtam kívül egy héttagú társaság várakozott a baleseti ügyelet előtti teremben a nyolcadikra, aki a kezelőben volt, két rendőr kíséretében. Egy úgymond „teljesen szelíd pittbull kutyák” miatt kitört csoportos verekedés következtében sérült meg a tizenhat éves fiú, tudtam meg hamar a köztük lévő családfőtől, aki maga sem volt sokkal több harmincnál. A többiek közben tekintélytisztelő érdeklődéssel nézegették a fejemen lévő jókora turbánt. Szintén verekedés? – érdeklődött az apa, a családból jelen lévő egyetlen, feltűnően szép arcú és formájú leány pedig együttérzőn kérdezgette: – Nem fáj a bácsi feje?
Még azt se nagyon éreztem, amikor a főorvos úr öt öltéssel összevarrta a sebemet, igaz, kaptam helyi érzéstelenítő injekciót. Majd egy tetanuszt és egy új kötést a fejemre, amire ráhúztak egy sapkaszerű hálót, leér a szemöldökömig, a csúcsára kötött csomó és az égnek álló bojtja miatt úgy néz ki, mint a híres bohóc sipkája. Én pedig úgy, mint a falu… érdekessége, harmadik napja mindenki megállít, és aggódva kérdi, hogy mi történt.
Elismerés és köszönet illeti a városszerte ismert sebész doktor és aszszisztense munkáját, de még az időközben a szemközti rendőrségről áthívott ügyeletes tisztét is. Amíg ugyanis a koponyaröntgen eredményére vártam, s a mosdóban rendbe hoztam magam, azt gondolták, szó nélkül megléptem. Mint az előttem megvizsgált sérült, családostól, pedig a srác nagyon össze volt verve, rugdosva, vért találtak a vizeletében. A rendőr arról faggatott, valóban egyedül voltam-e házban, amikor a fejsérülésem keletkezett, nem akarok-e valaki ellen mégis feljelentést tenni.
Amíg azután a csillagos ég alatt gyalogoltam hazafelé a városból, eszembe ötlött, hogy 1961 nyarán ért efféle baleset, akkor az államat kellett összeölteni a pesti mentőkórházban, miután biciklivel nekirohantam egy postásautónak. Olcsón megúsztam az ütközést, a sofőr rosszul lett az ijedségtől. Kilencéves voltam, boldogan kiegyeznék ezzel az ötvenévenkénti átlaggal, ha legközelebb 109 éves koromban esnék le a létráról, egy hálószobából szökve éppen – gondoltam, amikor felvett egy fiatal sofőr a furgonjával. Hat kilométert haladtam addig, már pirkadt az Apáti-hegy felől. Öt órára érkeztem haza, nyomban nekiláttam eltakarítani az eset nyomait. A tettes lépcsőfok azóta vas-konzolon nyugszik, és kétszer is megnézem, nincs-e valami bizonytalan tárgy a fejem fölött.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.