Fény derülhet a privatizációs titkokra

Két évtized privatizációs szerződéseit vizsgálhatja felül a kormány abból a szempontból, hogy a vásárlók figyelembe vették-e a megállapodásokban szereplő környezetvédelmi kötelezettségeket. Korábban sok esetben a vevők azért jutottak kedvező áron egy-egy üzemhez, mert komoly kármentesítési feladatokat is el kellett volna végezniük. Az átvilágítással fény derülhet a vörösiszap-katasztrófa okozójának tartott Mal Zrt., a Gyurcsány Ferenc érdekeltségi körébe tartozó Motim Zrt. vagy a Borsodi Ércelőkészítő Mű kármentesítésének részleteire.

Velkei Tamás
2011. 07. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több olyan ügy került nyilvánosságra az elmúlt években, amelyben látható volt, hogy a privatizált állami vagy önkormányzati vagyon új tulajdonosai nem fordítottak elegendő pénzt a vagyonértékesítési szerződésekben foglalt környezet- és természetvédelmi kötelezettségek teljesítésére vagy figyelmen kívül hagyták azokat – áll abban az önálló képviselői indítványban, amelyet Nagy Andor és Pálffy István (KDNP), illetve Papcsák Ferenc (Fidesz) jegyez.
A politikusok kifejtik: ehhez hasonló elsődleges szakvélemények fogalmazódtak meg Magyarország eddigi legnagyobb ökológiai katasztrófája, a kolontári vörösiszap-áradás kapcsán is, ezért véleményük szerint szükséges az elmúlt két évtized privatizációs gyakorlatát ebből a szempontból megvizsgálni, hogy a további környezeti és természeti károk elkerülése érdekében – az országgyűlési határozat eredményeként – indokolt helyzetekben a hatóságok a szükséges katasztrófamegelőzési intézkedéseket meg tudják tenni.
A vizsgálatot különösen indokolja, hogy a volt állami vagy önkormányzati vagyon értékesítését az esetek nagy részében azért végezték (végezhették) a piaci értéknél alacsonyabb áron, mert éppen az ilyen jellegű környezeti- és természetikár-elhárítás, a természetet és az állampolgárok biztonságát szolgáló és védő környezetkímélő beruházások vállalása volt a szerződések garanciális eleme.
Amennyiben az Országgyűlés elfogadja a képviselők indítványát, rövid időn belül megkezdődhet a privatizációs szerződésekben foglalt környezet- és természetvédelmi előírások betartásának kormányzati vizsgálata. A parlament hétfőn tárgyalt az indítványról, több módosító javaslatról is szavaztak, a végszavazás a jövő héten hétfőn lesz.
Papcsák Ferenc elmondta: nincs prekoncepciójuk, nem is lehet, lévén 1800 vállalat huszonkét év alatt megkötött több ezer szerződését kell átvizsgálni. Információink szerint valószínű, hogy figyelmet fordítanak majd az erőművek eladására, felülvizsgálják majd a tavalyi vörösiszap-tragédia vélelmezett okozója, a Mal Zrt. adásvételi szerződését, és hasonlóképp járhatnak majd el a Gyurcsány Ferenc érdekeltségébe tartozó Motim, a Balassagyarmati Fémipari Rt., a Metalloglobus és a balatonfűzfői Nitrokémia kontraktusainak esetében is.
Papcsák Ferenc korábban úgy nyilatkozott: lehetségesnek tartja, hogy az állam egyes esetekben akár vissza is vegye a vállalt környezetmegóvást be nem tartó társaságokat.
A környezetvédők örömmel fogadták a hírt, Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport környezeti tanácsadó irodájának vezetője szerint nagyon hasznos a határozat. Kitért rá: azt is elképzelhetőnek tartaná, hogy a magánosító cégek tulajdonosai akár a magánvagyonukkal is feleljenek, ha bebizonyosodik, hogy nem tettek eleget a szerződésben foglalt kármentesítési feladatoknak.
Az EMLA Környezeti Management és Jog Egyesület igazgatója, Kiss Csaba is úgy reagált: nagyon örülnének, ha a parlament megszavazná a javaslatot.
A zöldszervezetek javaslatokat is megfogalmaztak, hol lenne érdemes kezdeni a szerződések átvilágítását. Lenkei Péter szerint mindenképpen érdemes megvizsgálni az Etercem Heves megyei gyárának vagy a füstöt okádó Borsodi Ércelőkészítő Mű eladási körülményeit.
– A Motimmal kapcsolatban szakértőnk feljelentést is tett, mert a gyár közelében lúgos kémhatásúvá vált a talajvíz, az illetékes ügyészség azonban azt állította: egy bőrgyár szennyezte a talajt – emlékeztetett Lenkei.
Vay Márton, a Greenpeace szóvivője ennél is tovább ment. Úgy vélte, lényegében minden egyes szerződést át kell vizsgálni, mert valószínűleg a szocialista éra nagyüzemeinél „csúnya dolgokat ástak el”.
Kiss Csaba az Antall-kormány idején értékesített Lehel gyár botrányos eladását említette példaként.
– Azt rebesgették akkoriban, hogy a kifizetendő vételárból a vevő levonhatta a kármentesítés öszszegét, amely éppen a vételárral egyezett meg – mutatott rá az EMLA igazgatója. Emellett a kormány figyelmébe ajánlotta a Budapesti Vegyiművek Illatos úti telephelyének eladását, ahol húsz éve uralkodnak borzalmas állapotok, a gyár talaja szennyezett. A szentesi szocialista élüzem, a Kontakta francia kézbe kerülésével kapcsolatban az EMLA képviselte egy panaszos érdekeit, ennek következményeként az illetékes környezetvédelmi felügyelőség kármenetesítésre kötelezte a vevő céget, a munka még ma is folyik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.