Főzés után, nagytakarítás előtt

Sterbinszky Amália olimpiai bronz-, világbajnoki ezüst- és bronzérmes, BEK-győztes, 250-szeres válogatott, extraklasszis kézilabdázó volt. Ma pedig már maratoni futó május 22. óta. Túl a hatvanadik életévén teljesítette először a 42 kilométeres távot választott hazájában, Dániában 4 óra 10 perc és 47 másodperc alatt. Következő célja a szeptemberi berlini maraton és a négyórás szintidő – vallja, hogy minden szituációban meg lehet és meg is kell újulni, és ezt alábbi beszélgetésünkben a magyar női kézilabdázásnak is üzeni.

Ballai Attila
2011. 07. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Honnan jött az ötlet, hogy egyszer csak, hatvan körül, maratont kellene futni?
– Mindig is futottam. Nagyon jó kikapcsolódás akár a tengerparton, akár az erdőben, de a 8–10 kilométeres távnál hosszabbra soha nem tudtam összeszedni magam. Míg a közelmúltban a fitneszben, ahova járok, alakult egy csapat, és céljául tűzte ki a koppenhágai maratont. Hetente kétszer edzővel készültünk, egészen harminc kilométerig jutottunk, tovább nem is kellett. A végére már csak hárman-négyen maradtunk, és május 22-én ott álltunk a rajtnál.
– Milyen tervekkel és reményekkel?
– Négy és öt óra között szerettem volna beérni, illetve óránként körülbelül tíz kilométert teljesíteni. Azt tanácsolták, ha jön a fal, azaz a feladás gondolata, csak a technika és a tempó tartására figyeljek, ne gondolkodjak, de nem jött. 4:10,47 alatt befutottam, ahhoz képest, hogy az alapcélom a túlélés volt, minden gond nélkül, aztán hazajöttem, vacsorát főztem, és úgy elszabadultak a hormonjaim, hogy két héten át lebegtem.
– Egyszeri, vagy követi újabb?
– Követi, legközelebb szeptember 25-én Berlinben, ahol szeretnék négy órán belülre kerülni, aztán jövőre irány New York.
– Hát Budapest?
– Ott általában nagyon meleg van, de lehet, hogy egyszer nekivágok.
– Vágjunk neki mi is a kézilabdának, mert nem kerülhetjük ki, hogy női válogatottunk elbukta a németekkel szembeni világbajnoki selejtezőt. Milyen benyomásokat szerzett az oda-vissza vágós mérkőzésekről?
– Egyik meccset sem láttam, a nővérem mesélte, hogy a hazai tragédia volt, és utána nemzeti gyász következett. Amit az utóbbi időben tapasztaltam a mérkőzéseken, az egyébként sem volt nagy élmény, csupa ingadozó teljesítményre emlékszem.
– A magyar válogatott lemarad az idei vb-ről és minden bizonnyal a jövő évi olimpiáról is, de a dánok is kihagyták a 2007-es vb-t és a 2008-as pekingi játékokat, mégis túlélték. Mi ilyenkor a teendő?
– Anélkül, hogy különösebben ismerném a belső ügyeket, kívülről azt mondom, a nagytakarítás.
– Többen és okkal beszélnek arról is, hogy a válogatottság messze nem olyan vonzó már a mai játékosok számára, mint hajdan, de ez egyáltalán nem magyar sajátosság; a minap éppen a dán női csapat tagjai lázadtak fel az ellen, hogy drasztikusan csökkentették a napidíjukat.
– Igen, mert eközben a férfiakén alig változtattak, pedig ők még csak most törnek felfelé, a lányok pedig már mindent megnyertek. Aztán sikerült egyezségre jutni, de az anyagiasság világjelenség. Kevesen becsülik meg, hogy a hobbijukból élhetnek, ráadásul általánosságban eltúlzottak a jövedelmek.
– Mint bizonyára tudja, lemondott Mátéfi Eszter szövetségi kapitány, és elképzelhető, hogy külföldön keresik az utódját, akár Skandináviában is. Milyen esélyekkel indulna egy északi típusú edző nálunk?
– Szerintem jókkal. Friss lendületet hozhatna, más szemmel látna, nem kötnék régi, belső viszonyok. De megváltást hiba lenne várni tőle vagy bárki mástól is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.