Gesztuspolitika a semmiért

Ugró Miklós
2011. 07. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A párt vezetőit ugyanúgy választják, mint eddig, közvetetten, azaz a tagság küldötteket választ, s a küldöttek szavazzák meg a vezetőséget. Vérrel, verejtékkel kiküzdött eredmények ezek, a kongresszus heroikus munkája kellett ehhez, hogy ne változzon semmi. Pedig komoly veszedelmek fenekedtek
a haladó emberekre.


Rendkívüli kongresszus volt. Nemcsak azért, mert sebtében, mondhatni: hirtelen ötlettől vezérelve rántották össze a párt legfőbb döntéshozó szervét, hanem a pártelnök szerint rendkívül sikeresnek is bizonyult a nagyszabású öszszejövetel, ami az MSZP rendezvényei esetében sem mindig mondható el. Igazat kell adnunk Mesterházy Attilának, s tesszük ezt minden ironikus felhang nélkül, mert valóban rendkívül sikeres tanácskozás volt, ugyanis nem történt semmi. Márpedig kifejezetten azzal a céllal hívták össze a nagygyűlést, hogy ne történjék, ne történhessen semmi, s eme fennkölt feladatra a nagy tekintélyű grémium tökéletesen megfelelt. Persze nem ment ez könnyen, a párt legjobbjai keményen megküzdöttek ezért a semmiért. Világraszóló diadalként sorolják is elő ennek a semminek az összetevőit. Nem változott a párt neve! Ez ám a siker! Hiszen valós veszélyként fenyegette a szocialista pártot, hogy a rettentő erejű és befolyású, tizenkét tagú Demokrata Párt szőröstül-bőröstül bekebelezi őket székházastól, infrastruktúrástól, Táncsics alapítványostól együtt, tán még Lendvai Ildikóval sem téve kivételt. De bravúros reálpolitikusi technikák bevetésével a szocialisták visszaverték az agresszív beolvasztási kísérletet, s hazánk polgárai továbbra is azon megnyugtató tudattal hajthatják álomra nap mint nap fejüket, hogy az MSZP a helyén van, s maradt az, ami volt. Olyannyira megőrizte önazonosságát, hogy ezután is szocialista párttagokat fogad soraiba, volt MDF-eseket és SZDSZ-eseket csak akkor, ha azok áttérnek szocialistának. Nagy vívmány ez, miként az is, hogy a párt vezetőit ugyanúgy választják, mint eddig, közvetetten, azaz a tagság küldötteket választ, s a küldöttek szavazzák meg a vezetőséget. Vérrel, verejtékkel kiküzdött eredmények ezek, a kongresszus heroikus munkája kellett ehhez, hogy ne változzon semmi. Pedig komoly veszedelmek fenekedtek a haladó emberekre. Azzal kezdődött, hogy Gyurcsány Ferenc elunta önként vállalt másodvonalbeliségét, és kínzó vágyat érzett, hogy megint megreformáljon valamit. Például 2004–2009 között Magyarországot úgy megreformálta, hogy a végén alig lehetett ráismerni. Most – mivel az ország már nem kér belőle – beérte volna pártja gyökeres átalakításával is.
Mivel Gyurcsányt – a saját bevallása szerint – soha nem az egyéni ambíciók vezérlik, hanem a közösségek érdeke, céljai eléréséhez meg kellett szerveznie a párton belül egy olyan társaságot, amelynek hivatalos szószólója és irányítója lett. A szabályokat feszegetve gründolta össze a Demokratikus Koalíció platformot, amelynek léte kapásból azt jelentette, hogy nem valami magányos harcos akarja átalakítani a pártot, hanem egy hivatalos szervezete. Gyurcsány hamarosan formába öntötte platformja elképzeléseit egy korszerű, győzelemre esélyes, kormányzásra képes pártról, s ezen kiváló ötleteket jobb híján kipróbálták volna saját pártjukon. Megszületett a pártszavazás ötlete, amelynek során a párttagság belátására bízták volna, hogy eldöntsék, legyenek-e a szocialista pártnak konzervatív és liberális tagjai, az eddigi szokásokkal szemben közvetlenül válasszák-e vezetőiket ezután, ráadásul a korrupcióról is megkérdezték volna a pártot alkotó egyéneket, de azt, hogy milyen formában, sajnos nem tudjuk. Közben megalakult a Demokrata Párt nevű, tizenkét tagú tömegszervezet, amely egyrészt felajánlotta saját nevét az MSZP-nek, másrészt nagy kegyesen hajlandó lett volna a szocialista pártból kilépő embereket azonnal és feltétel nélkül befogadni. Gyurcsány állítása szerint neki személyesen a Demokrata Párt létrejöttéhez nem volt semmi köze, csupán a véletlenek kiszámíthatatlan összjátékának köszönhető, hogy ily fatális események történtek. Az MSZP vezetése – tán a Demokrata Párt nyomásától riadt meg – beleegyezett a pártszavazás megtartásába, majd abban a pillanatban meg is bánta a döntését. Mert egy pártszavazásból rájuk nézve semmi jó nem sülhet ki. Ha a tagság szeretne nagy és erős pártban lenni, akkor beengedné a konzervatívokat és a liberálisokat is, aminek természetes és egyenes következményeként új vezérkarra lesz szükség. Ha következetes baloldaliságot akarnak, azt megint csak a vezetőkön kérik számon. A közvetlen választás kétségkívül éppúgy manipulálható, akár a közvetett, de lassú, drága, bonyolult és macerás. A korrupciós kérdésből pedig végképp nem lehet jól kijönni. Ha sokallják és visszaszorítanák, az azt közvetítené a külvilág felé, hogy az MSZP még mindig egy korrupt párt. De mi van, ha keveslik a mostanában nekik jutó csúszó- és kenőpénzeket? Ha a vezetést hibáztatják azért, mert nem férnek a zsírosbödön közelébe? Nem tudnak kedvükre elsíbolni közpénzeket, kihagyják őket a mutyiból, sőt, még felelősségre is vonják őket múltbéli tetteikért? Mi van, ha visszasírják a Gyurcsány-féle szép időket, amikor szabadon és biztonsággal herdálhatták el, tömhették saját zsebükbe a nemzet vagyonát?
A párt vezetésének semmi szüksége nem volt a pártszavazásra, ezért azon kezdtek ügyködni, hogy megakadályozzák. Igaz, hogy már beleegyeztek, de ez egy ilyen kreatív társaság számára nem lehet gond. Először a taglétszámmal kezdtek trükközni, ám az nem vetett jó fényt az adminisztrációra. Miféle kupleráj uralkodhat egy olyan pártban, amelyikben megközelítőleg sem tudják a létszámot? (14 ezer és 35 ezer között saccolták.) Aztán megszületett Mesterházy zseniális ötlete a rendkívüli kongresszusról, ahol dönthetnek a pártszavazás kérdéseiről, pártszavazás nélkül is. Ám az sem lett volna szerencsés, ha a kongresszus előtt a kérdéseket a nagy nyilvánosság előtt megvitatja boldog-boldogtalan, ezért előáll Szanyi Tibor a nagy leleplezéssel, miszerint maga Gyurcsány szivárogtatta ki az őszödi beszédet. Attól a pillanattól kezdve senki nem foglalkozott a pártszavazás kérdéseivel, mert mindenki arra szomjúhozott, ami az őszödi szivárgásból csurrant és cseppent. Gyurcsány sértetten tiltakozott a vád ellen, és egy zárt borítékban kiszivárogtatta Mesterházynak azok névsorát, akik szerinte kiszivárogtatták az ő szenvedélyes „igazságbeszédét”. Akkor, néhány napig nem az izgatta a közvéleményt, hogy ki volt az „áruló”, hanem azt szerették volna, hogy kiszivárogtassa valaki, mely nevek szerepelnek a levélben, azaz Gyurcsány kiket tart annak. Mesterházy olvasatlanul ledarálta a borítékot, így a továbbiakban nem volt miről beszélni. Elérte, hogy úgy tartsanak kongresszust a pártszavazás kérdéseiről, hogy azok nem érdekeltek senkit.
Ideális állapotokat teremtett ahhoz, hogy a kongresszuson ne történjék semmi. A kiszivárgott hírek szerint Gyurcsány megkérdezte a résztvevőket, hányan szavaznának a pártszavazás kérdéseire. A jelenlévők 80 százaléka jelentkezett. A kongresszus végül több mint kétharmados többséggel szavazta meg, hogy Gyurcsány és platformja legyenek oly kedvesek, és álljanak el a pártszavazástól. A kongreszszus után két nappal Gyurcsány bejelentette, mégis ragaszkodnak a pártszavazás megtartásához. Annak ellenére is, hogy a kérdésekről már döntött a párt legfelső fóruma. (Kivételt képez a korrupció, azt jobb nem bolygatni.)
Gyakran számon kérik a Fidesztől, hogy nem tesz nagyvonalú gesztusokat politikai ellenfeleinek. Gyurcsánnyal most saját pártja próbált nagyvonalú lenni. Ne legyen megsemmisítő a veresége, ezért lehetőséget adtak neki, hogy önként visszavonuljon. Reakciója egyértelmű válasz és figyelmeztetés, miért nem javallott gesztusokat gyakorolni a szocialistákkal szemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.