Hazaárulás a gyanú?

Hazaárulással gyanúsíthatta meg a katonai ügyészség Galambos Lajost, a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatóját – tudtuk meg. A nyugalmazott tábornokot kedden vették őrizetbe, és holnapig eldől, kezdeményezik-e előzetes letartóztatását.

Swendt Pál
2011. 07. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet információi szerint elképzelhető, hogy akár az egyik legsúlyosabb államellenes bűncselekmény elkövetésével, hazaárulással gyanúsíthatta meg a Budapest Katonai Ügyészség Galambos Lajost, a polgári elhárítás Medgyessy-kormány idején kinevezett főigazgatóját. A Nemzetbiztonsági Hivatalt (NBH) 2004 júliusától három éven át irányító nyugalmazott vezérőrnagyról – aki a Földesi-Szabó László volt rendőrtiszt nevével fémjelzett Egymásért-ügy kirobbanása idején távozott tisztségéből – egyelőre nem tudható, hogy pontosan mit követhetett el, mivel a nyomozó hatóság a meggyanúsítás hírét sem kívánta kommentálni. Jelenleg tehát csupán annyi biztos, hogy a keddi őrizetbe vételtől számítva az ügyészségnek hetvenkét óra áll a rendelkezésére, hogy eldöntse, indítványozza-e Galambos előzetes letartóztatását.
A büntető törvénykönyv egyébként tíz államellenes bűncselekményt különböztet meg, így az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatását vagy az ellene való szervezkedést, a lázadást, a rombolást, a hazaárulást, a hűtlenséget, a kémkedést, az ellenség támogatását, a szövetséges fegyveres erő ellen elkövetett kémkedést, illetve ilyen bűncselekmények feljelentésének elmulasztását. Hazaárulást az követ el, aki abból a célból, hogy az ország függetlenségét, területi épségét vagy alkotmányos rendjét sértse, külföldi kormánnyal vagy ilyen szervezettel kapcsolatot vesz fel vagy tart fenn. A bűncselekmény elkövetéséért öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

*

Ismeretes: a köztévé híradója kedd este számolt be a volt főigazgatóval szemben folytatott eljárásról, valamint a tábornok őrizetbe vételéről és aznapi kihallgatásáról.
Mint azt közöltük, az egy hónappal ezelőtt elfogott, tavaly első fokon hétéves szabadságvesztésre ítélt Földesi-Szabó az elmúlt napokban többször is olyan tartalmú vallomást tett a nyomozók előtt, amely érintheti a Galambos ellen folytatott büntetőeljárást. Egyes forrásaink szerint Földesi-Szabó terhelő vallomást tett korábbi üzlettársára, Jakubinyi Róbertre is, akit két hete Ausztriában vett őrizetbe az osztrák rendőrök.
Galambos Lajosról az Egymásért-ügy nyomozása idején derült ki, hogy a polgári elhárítás más aktív és volt tisztségviselőivel együtt tagja volt a kuratóriumnak, és ugyan az alapítvány nem volt az NBH fedőcége, egyes esetekben együttműködhetett a titkosszolgálatokkal.
A Heti Válasz mai számában arról ír, miként érhet el a botrány Gyurcsány Ferenc anyósa, Apró Piroska szűkebb köreihez, ahová Nagy Lajos, az NBH első főigazgatója is tartozott, és aki állítólag az Egymásért Egy-másért Alapítvány ötletgazdája volt.
Az Index értesülései szerint Galambos esetében az államellenes bűncselekmény gyanúja leginkább a Mollal kapcsolatos titkos tranzakciók miatt jöhet szóba, ugyanis ez akár az állam működését fenyegető ügyek bejelentésének elmulasztásakor is fennállhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.