Hende: Kétmilliárdos károkozás

A tárca elmúlt évi tevékenységéről, az elért eredményekről és a tervekről is beszámolt a parlament nemzetbiztonsági bizottsága előtt Hende Csaba honvédelmi miniszter. A politikus a hazánkba akkreditált katonai attasék éves értekezletén is említést tett azokról a feljelentésekről, amelyeket a tárcánál folytatott átvilágítás során hűtlen kezelés, csalás és más bűncselekmények gyanújával tettek.

Swendt Pál
2011. 07. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiválóan teljesítette feladatait a Magyar Honvédség az elmúlt egy évben – mondta a parlament nemzetbiztonsági bizottsága előtt Hende Csaba honvédelmi miniszter, akit a tárcánál a kormányváltás óta végzett munkáról hallgatott meg a testület. Beszámolt róla, miként sikerült biztosítani a haderő folyamatos működését és a katonák nemzetközi missziókban tartását. Kiemelkedőnek értékelte a katonai elhárítás, valamint a hírszerzés tevékenységét. A miniszter ismertette, hogy az egy évvel ezelőtt mindössze tizennyolc főt számláló önkéntes, tartalékos erők létszámát kétezer fősre sikerült növelni, és már ez a katasztrófahelyzetek esetén is bevethető állomány őrzi a honvédségi létesítményeket. A Zrínyi nemzetvédelmi egyetem nemzetközi közszolgálati egyetemmé alakításáról szólva Hende Csaba ismertette azokat a terveket, amelyek szerint az új intézmény campusát az egykori Ludovika Akadémia Üllői úti épületében, valamint környékén alakítják ki, az egyetem jelenlegi épülete pedig zárt intézményként a már felállított Ludovika zászlóalj elhelyezését szolgálja majd.
Kitért a tárcánál folytatott átvilágítás eredményeire is, amelyről tegnap a Katonai Felderítő Hivatalban Magyarország katonai attaséi előtt is szót ejtett. A katona diplomatáknak a miniszter elmondta: 45 korrupciós ügyben tettek feljelentést, amelyek a gyanú szerint mintegy kétmilliárd forintnyi kárt okoztak a költségvetésnek. Az elfogadásra váró honvédelmi törvényt említve emlékeztetett: a polgári szolgálat választhatósága azért került ki a jogszabályból, mert az 2004 – a békeidős kötelező sorkatonai szolgálat megszüntetése – óta amúgy sem értelmezhető. Az attaséi munka jövőbeli prioritásai között a miniszter Oroszországot, Kínát, Izraelt és Algériát is felsorolta. Kérdésünkre, miszerint a tárcánál készülő tízéves haderő-fejlesztési koncepciónak melyek lesznek a szakmai hangsúlyai, Hende azt felelte: az levezethető lesz abból az országvédelmi tervből, amelyet a köztársasági elnök februárban látott el kézjegyével. Nemmel válaszolt arra a kérdésünkre, hogy a koncepció számol-e újabb helyőrségek bezárásával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.