Kémbotrány: hamarosan jogerős döntés

A hét közepéig kiderül, szabadlábon vagy a rács mögül védekezhetnek-e a kémbotrány gyanúsítottjai, Galambos Lajos és Laborc Sándor, a polgári hírszerzés korábbi, egymást váltó főigazgatói és Szilvásy György, a Gyurcsány-kormány titokminisztere, akiknek előzetes letartóztatásáról a táblabíróság mondja ki a jogerős verdiktet. Lendvai Ildikó (MSZP) szerint a nyomozást folytató Budapesti Katonai Ügyészségnek több részletet kellene nyilvánossá tennie.<br />

Swendt Pál
2011. 07. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elbírálja szerdán, legkésőbb csütörtökön a Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsa azokat a fellebbezéseket, amelyeket az államellenes bűncselekményekkel gyanúsított Galambos Lajos, Laborc Sándor és Szilvásy György első fokon elutasított előzetes letartóztatását indítványozta. Ezt mondta lapunk kérdésére Molnár Lajos, a kémkedéssel elsőként meggyanúsított Galambos Lajos védője, aki szerint a döntést a tábla a legsúlyosabb kényszerintézkedés elrendelését elutasító Fővárosi Bíróság (FB) Katonai Tanácsának küldi meg. Az ügyvéd az államtitokká minősített eljárással és az ezzel járó titkos ügyiratkezeléssel magyarázta, hogy a döntésről az érintettek és védőik csak személyesen, az FB-n kapnak majd tájékoztatást.
*
Molnár biztos benne, hogy a táblabíróság helybenhagyja a kémkedéssel nem gyanúsítható Galambos házi őrizetét, és ezt bizonygatta a Magyar Hírlapnak nyilatkozó nyugdíjas tábornok is. Az elhárítás volt vezetője a lapnak azt mondta, hisz az igazságszolgáltatásban, mert ártatlan, pályafutása során mindig a hazáért cselekedett, és nincs félnivalója.
A katonai ügyészség még június 28-án kémkedés gyanújával őrizetbe vette Galambos Lajost, három nappal később a felbujtással gyanúsított Szilvásy Györgyöt, július 1-jén pedig a bűnpártolás gyanújával kihallgatott Laborc Sándort. A nyomozó hatóság mindhármuk, illetve az ügyben felbukkant P. László előzetes letartóztatását kezdeményezte, azonban ezt az FB csak a biztonsági cég tulajdonosa esetében tartotta megalapozottnak, Galambos házi őrizetbe kerül, Szilvásy és Laborc pedig szabad lábon védekezhet.
Az osztrák bíróság megszüntette Galambos régi ismerőse, a csempészügyletekről elhíresült Egymásért alapítvány egyik alapítója, Jakubinyi Róbert kiadatási őrizetét, amelyet a magyar katonai bíróság elfogatóparancsa nyomán három hete rendeltek el. A Népszabadság úgy tudja, a férfi bécsi lakásában várja, hogy döntsenek az ügyében, a hatóságok pedig lábára erősített adóvevővel ellenőrzik, betartja-e a házi őrizet szabályait. Jakubinyi neve az Egymásért-ügyben, a titkosszolgálati hátterű alapítvány egyik alapítójaként is felmerült, ahogy Galambosé is, aki a kuratóriumnak is tagja volt, amikor a vámcsalási botrány miatt lemondani kényszerült. Jakubinyit a magyar hatóságok azért hallgatnák ki, mert a gyanú szerint jelentős kárt okozott a költségvetésnek, amikor többmilliárd forintnyi orosz tőkéből egy részvénytársaságon keresztül Mol-részvényeket vásárolt magyar állampolgárok nevére, majd a papírokat orosz kezére játszotta.
Lendvai Ildikó szerint az ügyészségnek nyilvánosságra kellene hoznia a volt titkosszolgálati vezetőket érintő vádakat. A szocialista politikus szombati sajtótájékoztatóján kijelentette: nemcsak a felmerült vádak, hanem az érintettek korábban betöltött tisztségei miatt is a lehető legteljesebb nyilvánosságra van szükség. Amíg ez nem történik meg, és még a vádat sem ismerheti meg a nyilvánosság, „sötét gyanúval” kell élni a kormány ellen – fogalmazott a képviselő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.