Kitüntetett Gulag-túlélő

Tarics Péter
2011. 07. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap az Országházban Schmitt Pál köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal (polgári tagozata) kitüntetést adományozták Menczer Gusztávnak a politikai okokból elítéltek és meghurcoltak érdekében végzett sokirányú, több mint két évtizedes tevékenysége, példaértékű életútja elismeréseként.
Menczer Gusztáv a Gulagot megjárt milliók egyik túlélője. A Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete (Szorakész) elnöke ma nyolcvanhárom éves. Korát meghazudtoló módon tevékenykedik ma is. Orvostanhallgatóként a szovjet katonai elhárítás 1945. szeptember 22-én tartóztatta le, és a 7. gárdahadsereg törvényszéke kémkedés vádjával 10 évi javító-nevelő munkatáborra ítélte. Nyolc év raboskodás után a szibériai Kolima lágeréből szabadult. A kilencvenes években Gorbacsov – több más politikai fogollyal együtt – bocsánatot kért Menczel Gusztávtól a meghurcoltatásáért. Arra a kérdésre, hogy mi a kommunizmus legnagyobb bűne, így fogalmazott egy korábbi nyilatkozatában: „Az, hogy elvette az emberek önállóságát, igába hajtotta őket, és csak profitált belőlük. Az elnyomott népek nyomorúságát én nem csak a bolsevizmus számlájára írom, tekintettel arra, hogy a nyugati országok nagyon szépen asszisztáltak mindehhez. Kétségtelenül vesztes ország vagyunk, de nem tettünk semmivel sem többet, mint Ausztria. Ausztriának semmi baja nem lett. Ez a történelmi igazságtalanság.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.