Kultúra és gasztronómia

A Kőszegi Várszínház 2009-ben nyerte el a kiváló művészeti fesztivál címet, az idén pedig már nem csupán színházi előadásokat kínál, hanem kultúrgasztronómiai kalandra is csábítja az érdeklődőket. A múlt pénteken megnyílt rendezvény augusztus 7-ig mindennap látogatható.

MN
2011. 07. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kőszeg kulturális rendezvényének fő eseménye minden este egy-egy színházi előadás lesz. Ezt követően éttermek várják majd vissza a színházlátogatókat, akik egy jó vacsora és élő zene mellett beszélgethetnek élményeikről. A szervezők olyan éttermeket is ajánlanak, amelyek vendégeiknek kedvezményes színházi étlappal kedveskednek. Egy-egy gasztronómiai kaland persze nem veszi el a hangsúlyt a művészeti fesztiválról, amelynek egyik legnépszerűbb előadása minden bizonnyal Hrabal Sörgyári capricciója lesz.
A várszínház programjai közt emellett olyan klasszikus előadások tűnnek föl, mint Molnár Ferenc A hattyú című vígjátéka. Ugyancsak klasszikusnak számít Shakespeare Ahogy tetszik című vígjátéka is, amit a beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház és a Gyulai Várszínház Vidnyánszky Attila rendezésében közösen visz színpadra. Shakespeare más formában is színpadra kerül a nyári rendezvényen, méghozzá a HoppArt Társulat előadásában. Ők Korijolánusz néven viszik színre az író Coriolanus című tragédiája alapján készült művet, amelyben részletek hangzanak el többek között Shakespeare, Brecht, Kleist, Monteverdi, Schubert, Bródy János és Amanda Lear műveiből is.
A Kőszegi Várszínház zenei területen is igazi meglepetéseket kínál, hiszen a nyáron színpadjára kerül a Szörényi–Bródy páros István, a király című rockoperája. A közismert történet a Kaposvári Roxínház előadásában, nyolcvanöt fő közreműködésével elevenedik meg. A zenei programok közül kiemelhető még Pitti Katalin és Teleki Miklós hangversenye, amely a Jézus szíve templomban csendül föl, valamint a Custos Consort régizene-együttes Táncol a Napkirály címmel viola da gambán és lanton előadott koncertje, amely az evangélikus templomban lesz hallható. Ez utóbbi együttes hangszereivel a reneszánsz és barokk kor irodalmát, a XVI–XVIII. század sokoldalúan briliáns és érdekes műveit szólaltatja meg.
A rendezvényről a dzsessz sem hiányozhat: e műfajt a Magyar Jazz Quartet fogja képviselni, amely a Jurisich Miklós Gimnáziumban ad koncertet. Szintén a zenés programok sorába illeszkedik az Ördög nem alszik című zenés vígjáték is, amit Straub Dezső rendezésében és főszereplésével játszanak.
Színházi duma címmel ugyanezen a helyszínen tartja előadását, azaz „mondja a magáét” a Dumaszínház két jól ismert előadója, Badár Sándor és Szőke András is. E mulattatónak ígérkező program mellett kell megemlíteni Mikó István és Suha Kálmán Folytassa, Svejk! című „zenés sörözgetését egy derék katonával és a közönséggel”.
És hogy a sorból a kicsik se maradjanak ki, érdemes még kiemelni Sütő András Csillagvitéz (Kalandozások Ihajcsuhajdiában) című darabját, amelyet a Kőszegi Várszínház és a Mesebolt Várszínház közös produkcióként mutat be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.