Kulturális mankó

Vona Adrienn
2011. 07. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyelvünk múltjáról, jelenéről, jövőjéről, a magyarok krónikájáról, a vallásról, népi kultúránkról, térformáinkról, képzőművészetünkről és irodalmunkról, színjátszásunkról, mozgásanyanyelvünkről, filmművészetünkről, tudományos és technikai felfedezéseinkről, illetve a fotográfiáról jelentetett meg rendhagyó kalauzt a Napkút Kiadó. Nem enciklopédikus merítésű, civilizációtörténetbe hajló összegzésről van szó, sokkal inkább az emlékeztető zsebkönyvnél és kisokosnál sokkal többet mondó, igényes olvasóknak ajánlott szakmai munkáról – a szerkesztők ugyanis tudományterületük nagyjait kérték fel a témaköröket bemutató tanulmányok elkészítésére. A tizenhat tudós között van nyelvész, író, építész, művészettörténész és folklórkutató – elismert szakemberek idehaza, többen világszerte is.
A fényképekkel, térképekkel gazdagon illusztrált, jó minőségben kiadott könyvben a tudósok értelmezései világítják meg a magyar gondolatvilág, észjárás és mentalitás kérdéseit. Egy-egy fejezetben a régmúlt ismertetése mellett napjainkig vezető információkat kap az olvasó. Megismerjük a magyar parasztzenét, a csónakos fejfát, a busójárást, a Nyugat szerkesztőségét, Jávor Pált, Bajor Gizit, Gál Péter falra szerelhető, űrkorszaki mosógépét, Sobri Jóskát s Bakfark Bálint képét lanttabulatúráján. Az egyedülálló népi kultúránk fejezetben a tiszai dobóháló éppúgy bemutattatik, mint a muravidéki fekete és piros hímes tojások, a hortobágyi vásár vagy a beás köszörűs. Ismert feltalálóinkon túl a hosszan játszó hanglemez és a valóban használható televízió feltalálójáról, Goldmark Péter Károlyról írnak, vagy Pavlics Ferencről, a holdautó főkonstruktőréről, illetve Őry Hubáról, az Airbus egyik megalkotójáról, valamint a Word és Excel program kidolgozásában részt vevő Charles Simonyiról.
Hátára fekve, enyhe mosollyal elterül a vízben egy köpcösebb férfi Escher Károly Bankigazgató fürdik című, 1938-ban zselatinos ezüstre készített sajtófotóján. A gazdasági világválság közepette, ma sem lehetne hitelesebben ábrázolni pénzintézeti felső vezetőt. A Magyar kulturális kalauz fotográfiáról szóló művelődéstörténeti összegzésében André Kertész, Brassai, Cornell, Martin Munkácsi, Ergy Landaut és Stefan Lorant is megjelenik. Az autonóm fotográfia mellett a táj- és városképfotózás, a sajtó-, valamint a szociofotó történetével, jeles alkotóival is megismerkedhetünk.
(Magyar kulturális kalauz. Szerk.: Bognár Antal–Szondi György. Napkút Kiadó, Budapest, 2011. Ára: 3950 forint)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.