Levegőhöz juthat a magyar gazdaság

Az adósságcsökkentés irányába tett minden lépés levegőhöz juttatja Magyarországot, amely az elmúlt évtizedek hibás döntései és a rossz gazdaságpolitikai pálya miatt csapdába került – mondta lapunknak Lóránt Károly. A közgazdász szerint a jelen helyzetben a költségvetési megszorítások helyett inkább a hazai vállalati szektor megerősítésével és a foglalkoztatás bővítésével lehet a bevételek növelésére törekedni.

Vasvári Éva
2011. 07. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jóllehet Magyarország adósságtörténete régi keletű, azonban napjaink problémája az elmúlt három évtized elhibázott gazdaságpolitikájára vezethető vissza – jelentette ki Lóránt Károly közgazdász. A szakértő emlékeztetett rá: bár gyakorta hallani, hogy a felvett kölcsönöket feléltük, ám e hitelek alig szolgáltak forrásbevonást, az újabb és újabb kölcsönöket ugyanis a korábbiak visszafizetésére és a kamatok törlesztésére kellett fordítani. Jól jelzi e helyzetet, hogy 1970. december végén az ország külföldi adóssága 0,5 milliárd dollár volt, az állampárt végnapjaiban, 1989. utolsó napján pedig 14,9 milliárd; a növekmény 14,4 milliárd dollár. Ebből a 19 év alatt felhalmozódott kamatfizetés 11,3 milliárd dollárt, az árfolyam-különbözetekből származó veszteség 2,4 milliárd dollárt tett ki.
A közgazdász szerint az első sokk a hetvenes évek közepén érte hazánkat, amikor bekövetkezett a kőolajár-robbanás, és ennek nyomán a cserearányromlás, azaz sokkal drágábban importáltunk, mint exportáltunk. De nagy melléfogás volt az is, hogy a külkereskedelmi hiányt hitelfelvétellel fedezték, ahelyett hogy visszafogták volna a gazdaság növekedési ütemét. Ez kardinális hiba volt, mert az adósság gyorsan felpörgött, s 1978-ban már a fizetésképtelenség veszélye fenyegette az országot. A hitelfelvétel körüli vita 1974-ben zajlott le. Fekete János, az MNB akkori elnökhelyettese azt hangsúlyozta, hogy „jó adósok vagyunk”, felvehetjük a hiteleket, az akkori idők „reformközgazdászai” pedig egyértelműen támogatták a hitelfelvételt. A sorsunkat aztán megpecsételte, amikor 1981-ben – a fizetésképtelenség elkerülése érdekében – megszületett a döntés arról, hogy Magyarország belép a Nemzetközi Valutaalapba és a Világbankba.
Az adóslejtőn a rendszerváltás idején meghonosodott gazdaságpolitikai filozófia taszította tovább az országot. Lóránt kifejtette: az irányítás a neoliberális közgazdászok kezébe került, akik ragaszkodtak az állami tulajdon gyors lebontásához és a teljes piacnyitáshoz. Rohamléptekben megkezdődött a privatizáció, és a hazai vállalatok védelme nélkül megnyíltak a piacok a tőkeerősebb vállalatok előtt. Ám hiába adták el a cégek jelentős részét, ez tovább rontotta a fizetési mérleget, mert a külső és a belső piacok is „elmentek”.
Az adósságspirál problémáját – amely nemcsak a külső, de a belső adósságot, az államháztartás adósságát is érinti – az első Fidesz-kormány ismerte fel – hangsúlyozta Lóránt. A távlatos gondolkodás jeleként elindították a Széchenyi-tervet, s az autópálya-építést magyar cégekre bízták. Tény, hogy amikor 2002-ben elveszítették a választást, 52 százalékon állt az államadósság, 2010-re pedig 81 százalékra növekedett. A második Orbán-kormány most újra a zászlajára tűzte az adósságmérséklést, s valóban nagy lépést jelent a magán-nyugdíjpénztári forrásokból származó 1345 milliárd forintos adósságcsökkentés. Lóránt Károly szerint azonban hosszú távon csak a hazai tulajdonú vállalatok útjának egyengetésével, termelésük fellendítésével és piacaik visszaszerzésével lehet lejjebb vinni a terhet. Amennyiben a hazai tulajdonú vállalatok versenyképessége megerősödik, és visszaszerzik elvesztett piacaikat, akkor bővül a foglalkoztatás és növekednek a költségvetési bevételek. Mindez gyógyírként hat az adósságbajokra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.