Matrica

Lukács Csaba
2011. 07. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kényelmesebb lett a világ: jó ideje mobiltelefonról küldött rövid üzenettel fizetek a parkolásért, világhálón vásárolok hotelszobát és repülőjegyet a világ másik végére, és láttam már olyan hűtőszekrényt, amely villogással figyelmeztet, ha lejárt a benne tárolt tej szavatossági ideje. Néha azonban érnek meglepetések, amikor visszakacsint a huszadik század, amikor még nem bitekben és kódokban éltük az életünket. Ez persze cseppet sem baj, sőt – csak az kellemetlen, amikor roszszul keveredik a kettő.
Történt, hogy az egyik autópályán vezetve gyakorlatilag felrobbant alattam a jármű motorja. A szakszerviz biztosított ingyenes segélyszolgálatot, így bevontattak, sőt csereautó is járt a szerviz idejére. Mentem volna tovább az autópályán, amikor bevillant, hogy az autókölcsönzőben aláírtam egy papírt: amíg nálam az autó, az összes elkövetett szabálytalanságért – érthető módon – én viselem a felelősséget. Az első benzinkútnál azonnal megálltam, és kifizettem az egyhetes autópályadíjat, amely most már nem matrica, hanem cetli, melyet nem kell sehova sem kiragasztani. Másnap az autó papírjai között turkálva észrevettem a figyelmeztetést: a bérautót üzemeltető cég a teljes éves pályadíjat kifizette.
Bosszantott a dolog, ezért pár nap múlva írtam egy levelet a magyar autópályákat üzemeltető állami társaságnak, tiszteletteljesen megkérdezve, miért nem jelzett a számítógépes rendszer, hogy arra az autóra van érvényes matrica. Nem a pénz miatt voltam dühös, a hozzáállás zavar: ha a vaskos büntetés automatikusan megérkezik, miért nem ennyire profi a rendszer a másik, vagyis a vevő irányába, hiszen neki is vannak jogos érdekei. A néha lesajnált Romániában ugyanis – ahol autópálya kevés lévén egyszerű útdíjat kell fizetnie mindenkinek – azonnal pittyeg a gép, és figyelmeztet a kutas, hogy arra a rendszámra már megvásárolták a matricát (és ott még fizikailag is ki kell ragasztani a bizonylatot a szélvédőre).
Az állami autópálya-kezelő dicséretére legyen mondva hamar válaszoltak. Az érvelésük azonban bicskanyitogató: azt mondták, az én érdekem, hogy ne szóljon a rendszer a kettős vásárlásról! A logikájukat pontosan idézném: „Amennyiben egy vásárlási tranzakció során a vásárló esetlegesen tévesen adja meg járműve forgalmi rendszámát, és ezáltal egy másik autóra vesz e-matricát, úgy, ha az értékesítésben lenne egy »eladási korlát«, akkor a tévesen megadott rendszámú jármű tulajdonosának, használójának nem állna módjában jogosultságot vásárolni. Tehát előállhatna az a helyzet, hogy egy autón egy korábbi téves vásárlás okán van egy érvényes jogosultság (például néhány napig), és emiatt adott tárgyidőszakban – amely akár 13 hónap is lehet – a jármű használója nem tudna jogosultságot vásárolni az autóra. Így tulajdonképpen az érintett személyt »kizárnánk« az autópálya-használatból, mivel nem állna módjában e-matrica vásárlással biztosítani gépjárműve számára a jogosult úthasználatot.”
Az érveléshez csak annyit tennék hozzá: egy szóval sem mondtam, hogy ki kellene zárni a vevőt egy második matrica vásárlásából. Hülyének lenni alapvető emberi jog, de ha udvariasan figyelmeztet a kutas, hogy már van érvényes biléta, és így is akarom-e az újat, akkor a legbutább vevő is elgondolkodik egy pillanatra. Arról nem is beszélve, hogy ha figyelmeztetne a rendszer, akkor a téves rendszámmegadást is lehetne csökkenteni, hiszen ha olyan rendszámot adunk meg, amelyikre már van kifizetett útdíj, és a gép pittyeg, akkor rájövünk, hogy rosszul diktáltuk le a sajátunkat.
Mellékszál, de a pénzt nem kértem vissza. Ez a szolgáltatás ugyanis ezer forintba kerül, és el kell menni az autópálya melletti ügyfélszolgálatra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.