Megmozdult a magyar munkaerőpiac

Már a tavaszi hónapokban is jelentősen javult hazánkban a munkanélküliség. Egy esztendő alatt plusz 27 ezer ember talált munkára, ami jól mutatja: ha féloldalasan is, de beindult a gazdasági növekedés Magyarországon. Elemzők szerint az év végéig biztosan kitart a hónapok óta tapasztalható lendület, és tovább javul a helyzet.

Bodacz Péter
2011. 07. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkapkodták a pályázati pénzt. A Munkaerő-piaci Alapban rendelkezésre álló ötmilliárd forintos keret több mint kétszeresére, mintegy 11 milliárd forintra érkezett igény a gazdasági tárca által mikro-, kis- és közepes vállalkozások számára, munkahelyteremtő beruházások támogatására kiírt pályázatán – mondta tegnap a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár az MTI szerint. Czomba Sándor szavai szerint míg a korábbi pályázatok során akár 150 százalékos fedezetet is elvártak a pályázó vállalkozásoktól, idén a 15 millió forint alatti támogatást elnyerő cégek könnyített feltételekkel juthattak pénzhez. Ez a hátrányos helyzetű térségekben akár a beruházás összegének 70 százalékát is fedezte. A pályázati támogatásnak köszönhetően országosan mintegy háromezer ember juthat álláshoz az elsődleges munkaerőpiacon, főként a termelő szférában.


Érezhetően javult a helyzet a hazai foglalkoztatásban. Az idei év márciusa és májusa között – az elmúlt hat hónapot alapul véve – csúcsra emelkedett az országban a munkanélküliség csökkenése. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint március– májusban 0,4 százalékkal 11 százalékosra mérséklődött a munkanélküliségi ráta, míg az idei első negyedévben még 11,6 százalék, február–áprilisban pedig 11,4 százalék volt az állástalanok aránya. A munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz képest 17 ezer fővel (3,6 százalékkal) 466 ezer főre csökkent a most vizsgált időszakban.
Összehasonlításként: idén február és április között még több mint 481 ezer állástalant tartott nyilván a KSH. Az európai összehasonlításokban alapul vett 15–64 éves korosztály foglalkoztatottjainak létszáma a vizsgált időszakban átlagosan 3,754 millió fő volt. Ez azt jelenti, hogy egy év alatt plusz 27 ezer fő jutott munkához.

*

A foglalkoztatás javulása a szezonális tevékenységeknek, a feldolgozóipar növekvő létszámszükségletének, valamint a közfoglalkoztatás emelkedésének köszönhető. A nyári hónapokban nagyobb mértékben, 10,2 százalékra csökkenhet a munkanélküliség aránya, azonban az év végére 10,6 százalékra nőhet, a jövő év elejére pedig ismét 10,9 százalékra emelkedhet a munkanélküliség – értékelte a helyzetet Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. A szakértő lapunk kérdésére kifejtette: a munkaerőpiac egészének eddigi bővülésében szerepet játszott a nyugdíjjogosultság szigorítása. Németh Dávid, az ING elemzője a távirati irodának azt emelte ki, hogy a kedvező irányú változás mögött elsősorban a közfoglalkoztatás beindulása áll, de több alkalmazottat keresnek a magánszférában is. Németh Dávid a következő hónapokban szintén javulást vár; szerinte akár 10,4 százalékra is csökkenhet a munkanélküliségi ráta, de év vége felé ismét felemelkedhet 10,6–10,8 százalékra.
A KSH számait a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) is kommentálta. A tárca a versenyszféra javuló állapotát és a vállalkozások felfutó munkaerő-keresletét emelte ki. A foglalkoztatottak számának hónapok óta tartó dinamikus emelkedése egyértelműen jelzi, hogy a gyorsuló – egyelőre elsősorban továbbra is az exportra termelő ágazatok által vezérelt – gazdasági növekedésnek érdemi munkahelyteremtő hatása van, amit tovább javíthat a belső kereslet esetében várható fordulat – áll az NGM közleményében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.