Megszűnt a botrányos brit bulvárlap

Jotischky László
2011. 07. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(London)

Megszűnt százhatvannyolc év után tegnap a News of the World című brit vasárnapi bulvárlap. A Rupert Murdoch ausztrál– amerikai médiamágnás birodalmába tartozó lap súlyos etikai vétséget követett el, mikor lehallgatta egy elrabolt, majd később meggyilkolt fiatal lány mobiltelefonját új információk megszerzéséért, félrevezetve a rendőrséget, hamis reményt keltve az áldozat családjában. A brit sajtó által idézett rendőrségi adatok szerint a News of the World az utóbbi években akár négyezer közéleti személyiség és magánszemély mobiltelefonjait is feltörhette és lehallgathatta. A lap felszámolásáról hozott – teljesen váratlan és a brit sajtópiacot sokként érő – döntést csütörtökön jelentette be Londonban a News International kiadócég elnöke, James Murdoch, a kiadót birtokló globális médiabirodalom, a News Corporation vezetőjének, Rupert Murdochnak a fia.
A News of the World 1843. október 1-jén jelent meg először, és átlagos példányszáma az utóbbi években valamivel meghaladta a két és fél milliót, rendszeres olvasóinak száma pedig a nyolcmilliót. A kiadó közlése szerint a lap vasárnap ötmillió példányban került az újságosstandokra.
*
Az eseménysorozat sokak szerint kihat az egész brit nyomtatott média jövőjére, a közvéleménynek a sajtóba vetett bizalmára, a média jövőbeli szabályozására, a rendőrség iránti bizalomra és a politikai életre is. David Cameron miniszterelnök tekintélyét aláássa, hogy sokak, kivált koalíciós partnerei intése ellenére sajtófőnökévé nevezte ki Andrew Coulsont, a News of the World egykori főszerkesztőjét, akinek le kellett köszönnie, amikor kiderült: a lap munkatársai magándetektívet béreltek fel, hogy hallgassa le a királyi család egyes tagjainak telefonbeszélgetését. A detektív börtönbe is került a törvényszegésért. Cameron most aligha szegülhet szembe az ellenzék és saját liberális demokrata koalíciós partnerei követelésével: ne engedélyezzék, hogy a botrány ügyében folyó bírói vizsgálat és rendőri nyomozás alatt a News of the World tulajdonosa, Rupert Murdoch teljesen saját tulajdonába vegye a BSkyB tévéadót. A sajtóbotrány hullámai azonban a Munkáspártot sem kímélik, hiszen Murdoch éppolyan közel állt annak idején Tony Blairhez, majd Gordon Brownhoz, mint most a konzervatívokhoz.
Az ügy teljesen lejáratta azt a már korábban sem nagy bizalomnak örvendő bizottságot, amely a nyomtatott média saját panaszkivizsgáló szerveként működik. Egyre nagyobb az igény, hogy a sajtót a sajtószabadság elvének megsértése nélkül rákényszerítsék a törvények betartására és a legelemibb erkölcsi normák figyelembevételére.
Súlyosan kompromittálta a botrány a rendőrséget is. John Yates londoni főkapitány-helyettes a Sunday Telegraph tegnapi számában adott interjúban beismerte, súlyos hibát követett el, amikor két évvel ezelőtt lezárta a telefonlehallgatások és a rádiótelefon-feltörések ügyében folytatott vizsgálatot. De még ez is kevesebbet árt a rendőrség tekintélyének, mint az, hogy sajtószervek munkatársai pénzért vásároltak értesülést nyomozóktól.
A közvélemény jó része cinikus manővert lát a News of the World bezárásában, és az az általános nézet, hogy a lap hamarosan új fejléc alatt jelenik majd meg, de továbbra is a Murdoch-médiabirodalom tulajdonában. A nyomtatott média küzd fennmaradásáért az internettel, a rádióval és a tévével folytatott harcban, és olykor kétségbeesett eszközökhöz folyamodik, amelyek nem mindig legálisak, és nagyon ritkán erkölcsösek.

Vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.