Morse lett a legjobb

A Szabó István vezette zsűri izraeli filmnek adta a Karlovy Vary nemzetközi filmfesztivál fődíját. A legjobb rendező a francia Pascal Rabaté lett, de díjat kapott a cseh Martin Sulík Cigán című alkotása is.

Kárpáti György
2011. 07. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Karlovy Vary)

Hagyományosan tömegek lelkesednek a fesztiválért, a közönség hálásan fogadta még az éjféli előadásokat, amelyeken többnyire kétes minőségű horrorfilmeket vetítettek a hatvanas évek amerikai éjféli mozilázának analógiájára. A mérleg számokban: a fesztivál kilenc napja alatt 126302 jegyet adtak el 199 film 413 vetítésére.
Bár sokáig úgy tűnt, a fesztiválozók két amerikai független filmet kedveltek a legjobban, a Win Win és a Collaborator című mozik előtt végül mégis Matej Minac szlovák– cseh közreműködéssel készült, Nicky’s Family című alkotása nyerte el a közönségdíjat. Minac harmadszor foglalkozik az angol Nicholas Winton történetével, aki a második világháború kitörése előtt sikeresen menekített ki 669 zsidó gyereket Prágából Nagy-Britanniába. A Nicky’s Family dokumentumfilm, amelyben dramatizált jelenetek mesélnek új felfedezésekről és meglepő tényekről. A legnagyobb hazai sikert mégsem ez a mozi érte el a szombat este megtartott díjátadón, hanem Martin Sulík Cigán című drámája, amelyet öszszesen négy elismeréssel jutalmaztak. Sulík rendhagyó Hamlet-története elnyerte a Szabó István vezette zsűri különdíját. A Cigán emellett külön elismerést kapott a színészi alakításért, valamint elnyerte a Nemzetközi Filmklubszövetség Don Quijote-díját és az Europe Cinemas mozihálózat díját is.
A szombati gálán a Fesztivál Elnöke Díjban részesült John Turturro amerikai színész, aki Goran Bregovic után másodikként kapta meg a különleges elismerést az idei fesztiválon. Az A kategóriás seregszemle nyertese egy izraeli film, a Restoration lett, amely megkapta a legjobb filmnek járó Kristály Gömböt, valamint harmincezer amerikai dollár pénzdíjat. Joseph Madmony alkotásában egy antikbútor-kereskedő üzlettársa halála után nem várt nehézségekkel szembesül, miközben hasonló akadályokkal kell megküzdenie fiával való kapcsolatában is. Az izraeli társadalom állapotrajza mellett a legjobb rendező a francia Pascal Rabaté lett, akinek Holiday by the Sea című mozija lényegesen szórakoztatóbb vállalást tett, és átlagemberek hét végi kikapcsolódási lehetőségeinek történeteiről szól. Rabaté elismert francia képregénykészítő, aki második mozijában is egy korábbi rajzos munkájának karakterét adaptálta vászonra.
Hogy végül az amerikai versenyfilmek sem távoztak üres kézzel, arról David Morse gondoskodott. Lapunk is megírta, hogy a Collaborator című alkotás főszereplője nemcsak élete egyik legjobb alakításával rukkolt elő, de a fesztivál egyik legjobb teljesítménye is neki köszönhető. Így gondolta ezt a nagyzsűri is, aki az amerikai művésznek adta a legjobb színész díját. A Collaborator emellett a kritikusok Fipresci-díját is elnyerte, mintegy biztatva az amerikai filmeseket a további munkára a mindent ellepő kommerszáradat ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.