Napi sajtószemle

MN
2011. 07. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The New York Times
Nyomásgyakorlásként visszatart 800 millió dollárt, az összeg több mint harmadát a Pakisztánnak szánt katonai segélyből az Obama-kormányzat, mert elégedetlen Iszlámábád szélsőségesek elleni harcával és azzal, hogy távozásra kényszerítette az amerikai kiképzőtiszteket, írja a demokratákhoz közel álló amerikai napilap. A pakisztáni hatóságok nemrégiben véget vetettek a helyi katonák kiképzését szolgáló amerikai programnak. Iszlámábád azzal fenyegetőzött, hogy felszámolja az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) bázisát is, amelyet a szélsőségesek ellen végrehajtott pilóta nélküli repülőgépek támadásai kisegítésére működtetnek az amerikaiak a dél-ázsiai országban.


POCБAЛT
A lengyel pénzügyminiszter egy televíziós hídon, de a zónán kívüliként is bekapcsolódott az eurócsoport ülésébe, Donald Tusk pedig több uniós tagországot is keményen bírált, érzékeltette az első hét történései alapján Varsó soros elnöki ambícióit az orosz portálnak nyilatkozva Piotr Maciej Kaczynski, a brüsszeli Centre for European Policy Studies (CEPS) vezető kutatója, megjegyezve, hogy mindez még csak a kezdet. A szakértő aláhúzta, Lengyelország nem rejti véka alá, hogy elnöksége nem csupán adminisztratív jellegű, hanem politikai értelemben is hangsúlyos lesz. Mint fogalmazott, a lisszaboni szerződés életbe léptével a lehetőségek korlátozottak, amit mutat az adminisztratív és jogalkotói feladatokkal megbirkózó, ám a politikai folyamatokra befolyással egyáltalán nem bíró, szinte észrevétlen Belgium és Magyarország példája is, ám Lengyelország más súlyú tagországként határozottabb és ambiciózusabb lesz. Varsó elődeinél eleve több pénzt és embert biztosít az elnökség lebonyolítására, tette hozzá az elemző, kiemelve, hogy problémákat egyértelműen unióbarát szemszögből fogják vizsgálni.


EL PAIS
Valószínűleg a világ egyetlen részén sincs a mikroblogoknak akkora jelentőségük, mint Kínában, aminek az oka a hatalmas népesség és természetesen a tömegkommunikációs eszközök felett gyakorolt szigorú állami ellenőrzés, írja a spanyol napilap. Az ázsiai országban 2010 végén 475 millió internethasználó volt, 19 százalékkal több, mint egy évvel korábban, köztük 230 millió rendszeresen ír blogbejegyzéseket. Habár a kínai internetezők nagy része is inkább személyes célból, a munkája során, esetleg szórakozásra használja ezeket az oldalakat, a mikroblogok hatékony fegyverré váltak a kormány tevékenységét bírálók, az aktivisták kezében. Ezért aztán a népszerű fórumokon a kínai állami hatóságok által fizetett bloggerek is gyártják a hivatalos politikának, a Kínai Kommunista Pártnak kedvező bejegyzéseket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.