Öngyilkos fiatalok

Torkos Matild
2011. 07. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az internet segítségével talált egymásra az a két fiatal lány, akik Budaörsön, egy parkolóban magukra zárt autóban mérges gázt előállítva együtt követtek el öngyilkosságot. Nem ez volt az első kísérletük a saját életük kioltására. A sajtó részletekbe menően tárgyalta a tragédia részleteit. A média felelőssége, hogy az öngyilkosságokról szóló hírek tálalásánál figyelembe veszi-e azt a hatást, amit szándékai ellenére kiválthat azok körében, akik már küzdenek az önpusztító gondolattal.
Egyes szakemberek szerint öngyilkossági hullámot indíthat el a két lány esete. Láttunk már erre a jelenségre példát. A nyolcvanas években Molnár Csilla szépségkirálynő öngyilkossága után több öngyilkos fiatal követte a halálba a fonyódi lányt. Szomorú statisztikai tényadatok támasztják alá, hogy egyre több fiatal lesz öngyilkos. Egy idei felmérés szerint 2009-ben az előző évihez képest negyven százalékkal nőtt a huszonnégy év alattiak körében elkövetett öngyilkosságok száma, a húsz és huszonöt év közötti korosztályban még drámaibb a helyzet, itt hetven százalékkal nőtt az önkezűleg kioltott életek száma. Rihmer Zoltán, a Semmelweis Egyetem pszichiáterprofesszora még rosszabb helyzetről számolt be, az általa ismertetett kutatási adatok szerint 2008 és 2009 között 67 százalékkal nőtt a 25 év alattiak körében az öngyilkosságot elkövetők száma, míg a15 és 19 évesek közt 217 (!) százalékkal. Súlyos, szinte megoldhatatlan probléma, hogy az internet tele van az öngyilkossággal foglalkozó oldalakkal, ezek fórumain a gondolattal már foglalkozó – attól szabadulni segítség nélkül nem képes – fiatalok szinte egymást bátoríthatják önpusztító tervük végrehajtására. A rendőrség ráadásul gyakorlatilag tehetetlen, egyébként sem tiltja törvény az öngyilkosság népszerűsítését, az ilyen vélemény is szabad.
A szakértők a legfőbb okok között említik a válások nagy számát, illetve azt, hogy tizenötezer kiskorúra csupán egyetlen gyermekpszichiáter jut. Sok esetben azok se jutnak el a megfelelő szakemberig, akiknél felfedezték a bajt. Vannak régiók, ahol a pszichiáteri segítségre szoruló gyerekeknek száz kilométerre kell utazniuk a terápiára, és sokszor hónapokat kell várni, mire sor kerül az első szakorvosi vizsgálatra.
Az alkohol, a drog, a munkahely elvesztése okozta trauma, az eladósodás miatt a kilakoltatás fenyegetettségével együtt járó stressz mind olyan hétköznapi szokványos gond, amivel az igen egészséges lelkű, kialakult személyiségű felnőtt embereknek is nehéz megküzdeniük. A létbizonytalanság, a kilátástalanság érzése könnyen kiválthatja a szorongást, a depressziót. Gondoljunk bele, sokszor jó diplomával a zsebben se sikerül ötről a hatra jutniuk a pályakezdő fiataloknak. A kudarcok sorozata – szerető családi háttér hiányában – elvezethet a mindent feladó, tragikus végső döntéshez.
Szakemberek szerint az öngyilkosságot megkísérlő gyerekek közül nagyon sokan valójában nem is akarnak meghalni. Csupán segélykiáltásnak szánják tettüket a környezetük számára. Ha idejében felfedezik a bajt, jó eséllyel tudnának is segíteni a megfelelő szakemberek. Ha elegen lennének.
Az öngyilkosságok számának növekedése egyébként nem csak magyar jelenség. Szinte egész Európa küzd a problémával. A napokban tették közzé annak a tíz európai országra kiterjedő kutatás eredményét, amely szerint 2007–2009 között a felnőtt, 65 évesnél fiatalabb korosztályokban is jelentősen emelkedett az öngyilkosságok aránya. A kutatók az okokat a pénzügyi válságban, a munkanélküliség 35 százalékos növekedésében vélték megtalálni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.