Régészeti sikerek Egyiptomban

Nagy Áron
2011. 07. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alapítási áldozati aknákat tártak fel magyar szakértő vezetésével nemzetközi régészcsoport tagjai Egyiptomban. A II. Szenvoszret fáraó (Kr. e. 1880–1873) halotti templomának közelében végzett ásatásuk eredményeiről a Szépművészeti Múzeum egyiptológusa számolt be lapunknak. Horváth Zoltán elmondta, hogy a Középbirodalom korában, a tizenkettedik dinasztia negyedik uralkodójaként regnáló Szenvoszret várost alapított a Kairótól délre található El-Lahun körzetében. A település érdekessége, hogy tervezői fittyet hánytak a földrajzi adottságokra, inkább az elképzeléseikhez igazították azt – magyarázta az egyiptológus.
Mint megtudtuk, Hotep-Szenvoszret kezdetben a fáraó piramisát építő munkások, valamint a munkálatokat felügyelő hivatalnokok elszállásolására szolgált. Az uralkodó halála után azonban a fáraó halotti kultuszát ápoló papság költözött a település templomhoz közeli részébe. Itt álltak a szakrális hely működtetéséhez szükséges hivatali helyiségek is. A város nagyobbik, keleti fele viszont a Fajjúm oázis legfontosabb regionális központjává vált. Saját polgármesterrel, és mindazokkal a hivatalokkal rendelkezett, amelyek egy ekkora település működtetéséhez szükségesek.
Ezen a területen kezdték meg tehát a munkát Horváth Zoltánék 2008-ban, s itt bukkantak rá a ritkaságszámba menő régészeti leletekre is. Az ásatás vezetője elmondta, hogy a királyi templom alapítási ceremóniája alkalmával különböző rituálékat mutattak be, s ezek részeként az alapzat négy sarokpontjába egy-egy faragott aknát mélyítettek, ebbe pedig kultikus tárgyakat helyeztek. Az El-Lahun Survey Project nevű, négyévesre tervezett kutatási program résztvevői most abban bíznak, hogy hamarosan tovább dolgozhatnak a térségben, amely Horváth Zoltán szerint legalább harminc évre elegendő kutatási anyagot tartogat még.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.