Sportkórház: főszerep régi igazgatóval

S p o r t e g é s z s é g ü g y

Munkatársunktól
2011. 07. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évek óta folyamatosan foglalkoztunk az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI), közkeletű néven a Sportkórház sorsával, a félbehagyott új tömb helyzetével. Nem véletlenül, hiszen az 1884-ben átadott épületegyüttesben, amely 1952 óta a sportorvoslás magyarországi központja, zajlott-zajlik hat évtizede a szokásos kórházi feladatok elvégzése mellett az élversenyzők, olimpikonok egészségügyi ellátása. Az előző kormányzati ciklusban felmerült a létesítmény feldarabolása, ám ez végül lekerült a napirendről. Múlt pénteken pedig aláírták a Magyar Olimpiai Bizottság és az OSEI részéről azt a megállapodást, amely szerint továbbra is a Sportkórház lesz az olimpiai felkészülés egészségügyi szolgáltatója.
A jelenlegi főigazgató, Soós Ágnes 2009 júliusában került a posztjára, amelyre az idén februárban pályázatot írt ki az illetékes minisztérium. A kandidálások elbírálása után a főigazgatót megerősítették munkakörében. „Kemény harcokat vívtunk az elmúlt időszakban, voltak törekvések a Sportkórház szétszabdalására, de ezek az elképzelések már nincsenek napirenden. Örömmel közölhetem, hogy a kormány és a minisztérium egyöntetű álláspontja szerint az OSEI vezeti, szervezi és koordinálja a londoni olimpiára való felkészülés orvosi hátterét” – mondta a főorvos. Érdeklődésünkre hozzátette, az új tömb 2002. márciusi alapkőletétele után 2003-ban leállított építésének folytatása egyelőre nincsen napirenden, információink szerint forráshiány miatt. (Számítások szerint csaknem 5,5 milliárd forint szükséges a teljes külső-belső befejezéshez.)
Ettől még történtek fejlesztések, Soós Ágnes a sportszövetségek főtitkárainak tartott értekezleten is elmondta, hogy újjáépült a teljesítmény-élettani laboratórium. A sportolói szűrővizsgálatok sok pénzbe kerülnek, az olimpiai keret tagjai azonban díjmentességet élveznek – így a mostani kormánydöntés értelmében a Sportkórház várja a több mint félezer kiemelt sportolót szűrővizsgálatra és teljesítmény-élettani szűrésre. Ebben a témában Bánki Erik, az Országgyűlés sport- és turizmusbizottságának elnöke múlt héten bejelentette, háromszázról több mint 550 főre emelik azoknak a létszámát, akik igénybe vehetik ezeket a kiemelt szolgáltatásokat, közülük 360-an olimpikonok, 150-en az utánpótlás-válogatott versenyzői, 50-en pedig paralimpikonok.
A fideszes politikus úgy fogalmazott, a Sportkórház elengedhetetlen a sikeres ötkarikás felkészüléshez, ezért a sportegészségügy hátterének stabilizálására kétszázmillió forintot fordítanak a tervek szerint. Bánki Erik azt mondta, a kormány még ebben a hónapban olyan intézkedéscsomagot akar elfogadni, amelynek nyomán szeptembertől működésbe lép egy, a sportolók számára 24 órás szolgáltatást biztosító telefonos központ. Erről Soós Ágnes érdeklődésünkre hozzáfűzte, a kiépítendő naprakész adatbázist a Sportkórház kezeli, de a sürgősségi ellátás érdekében tíz egyetemi klinikán és megyei kórházban is foglalkoznak majd az azonnali beavatkozásokkal és a rehabilitációval.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.