Szemet vetettek az E.ON-ra?

Összesen 800 millió eurót ajánlott a Magyar Villamos Művek az E.ON magyarországi gázüzletágáért a Világgazdaság szerint, ám a német cég ennél többre tartja vagyonát. A magyar társaság gázpiaci fejlődését, úgy tűnik, Moszkvában is próbálják egyengetni.

Munkatársunktól
2011. 07. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megvenné az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek (MVM) az E.ON magyarországi gázüzletágát, mindezért két hónapja a társaság 800 millió eurót ajánlott a német hátterű cégnek – értesült a Világgazdaság. A lap szerint azonban az E.ON nem állt kötélnek, mivel 1,2 milliárd euróra tartja a földgáz-nagykereskedőt, az öt gáztárolót, a hosszú távú orosz gázszállítási szerződést és több kiskereskedőt magában foglaló üzletágát.
Az újság szerint azonban nemcsak a hazai fronton, hanem Moszkvában is történtek lépések a gázkereskedelmi szerepét egyre inkább megerősítő MVM további terjeszkedése felé. Horváth Péter, a Magyar Energia Hivatal (MEH) elnöke múlt pénteken az orosz politikai vezetést legfelsőbb szinten tájékoztatta arról, hogy a magyar kormány nem támogatja egy, az MVM-től eltérő magyarországi üzleti kör oroszországi gázimport-kezdeményezéseit. Ennek a 2015-ben lejáró hosszú távú gázszállítási szerződés utáni időszakra lehet hatása, hiszen nem mindegy, hogy az új megállapodást ki tárgyalhatja majd le, illetve ki hozhatja be az orosz fűtőanyagot. Az E.ON melletti érvként szakértők korábban azt hozták fel, hogy a német energetikai vállalat számos európai országban partneri kapcsolatban áll az orosz Gazprommal, így mivel öszszességében nagyobb mennyiségű gáz fölött rendelkezik, jobb tárgyalási pozícióban van egy nem transznacionális társasághoz képest. Ugyanakkor az MVM mellett az szól, hogy állami társaságként jobban tudja képviselni a nemzeti érdekeket. Igaz, ehhez az is szükségeltetne, hogy hazánk 2015-ig újabb szállítási útvonalakat tudjon kiépíteni, hogy ezáltal kedvezőbb tarifát lehessen kiharcolni a megkötendő szerződésben.
A Világgazdaság úgy tudja, Horváth Péter már két hete is járt Moszkvában, akkor Baji Csabával, az MVM elnök-vezérigazgatójával utazott. A téma a paksi atomerőmű és a Roszatom együttműködése, valamint a paksi bővítés volt – ezt az MVM-nél meg is erősítették a lapnak. Hozzátették, az ilyen egyeztetések rendszeresek, a bővítésről más cégekkel is tárgyal a társaság.
A Magyar Nemzet megkeresésére a MEH-nél jövő hétre ígérték, hogy információval szolgálnak, míg az MVM nem kívánta kommentálni a megjelenteket. Az biztos, hogy az állami energiacég beruházása beleillene abba a kormányzati elképzelésbe, amelyet Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter az utóbbi időben többször hangsúlyozott, miszerint az energiaszektorban növelni kell az állami tulajdonosi szerepvállalás mértékét. Ezenkívül az MVM a szabályozás megváltoztatásának köszönhetően jelentős kapacitást köthet le az Ausztria felől érkező gázvezetéken, leánycége, a HUPX pedig gáztőzsde létrehozására kapott felkérést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.