Tanítani kellene a társas együttélés szabályait

Nem végződne annyi házasság válással, ha hazánkban is tanítanák a társas készségek fejlesztését – állítja Kopp Mária orvos-pszichológus. A csonka családokban felnőtt fiatalok pedig nem tudják kitől elsajátítani a társas együttélés szabályait. Egy kutatás szerint ráadásul a házasságban élők egészségmegőrzés szempontjából védettebbek, mint a szinglik. A Semmelweis Egyetemen választható tárgyként már oktatnak egy, az Egyesült Államokból átvett s a magyar viszonyokra átírt Életkészségek stresszkezelő programot.

Vona Adrienn
2011. 07. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden második házasság végződik válással hazánkban. A lesújtó arányon Kopp Mária orvos-pszichológus, kutató szerint úgy lehetne javítani, ha nálunk is tanítanák a társas készségek fejlesztését. A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatóhelyettese azt tapasztalta, a leggyakoribb gond az, hogy a házaspárok az együttélés folyamán kialakult vitáikat nem tudják megfelelően kezelni, így a szidalmazások, vádaskodások gyűrűjéből sem tudnak kikerülni. Megfelelő oktatással, az empátiás készségek fejlesztésével, a partner pozitív tulajdonságainak elismerésével ugyanis a házaspárok egyfajta csodafegyverhez jutnának – véli a kutató. A társas kapcsolatok fejlesztésével Nyugat-Európa számos országában foglalkoznak, hiszen rádöbbentek arra, hogy a csonka családokban felnőtt fiatalok nem tudják kitől elsajátítani a társas együttélés szabályait.
– Hollandiában már óvodás korban tanítják ezeket a készségeket az óvónők úgy, hogy reggelenként körbeültetik a kicsiket és megkérik őket arra, beszéljenek a társaikkal kapcsolatos örömeikről, bánataikról. A gondozók a csoportfoglalkozásokon ügyelnek arra, hogy a konfliktusok megbeszélése ne csapjon át veszekedésbe, ellenségeskedésbe – magyarázta lapunknak Kopp Mária, hozzátéve, Angliában is fiatalkorban, az elemi iskola első osztályától tartanak kommunikációfejlesztéssel foglalkozó órákat.
A Magatartástudományi Intézet a közelmúltban vette át az Egyesült Államok egyik kutatócsoportjától az úgynevezett Életkészségek stresszkezelő programot. Ezt a módszert alakították át a magyar viszonyoknak megfelelően, s kidolgozták a gimnazista korosztályra alkalmazható változatát. Kopp Mária úgy látja, a jó kommunikáció, illetve a helyes konfliktuskezelés elsősorban készségfejlesztési módszerekkel tanítható, sokkal kisebb jelentősége van az elméleti oktatásnak. Ezért gyakorlati órákon mutatnák be a diákoknak, miként lehet a vitákat hatékonyan kezelni.
A 16 órás Életkészségek program több lépésből áll, tájékoztat a kutató, a gondolatok és érzések felismerése, majd tudatosítása mellett a negatív gondolatok és érzések csökkentésével is foglalkozik, továbbá feszültséglevezetési technikákat, kreatív problémamegoldást, önérvényesítő viselkedéstechnikákat is tartalmaz.
– Első lépésben a pedagógusokat készítjük fel az oktatásra, a távlati cél ugyanis az lenne, hogy a készségeket több tanóra, például osztályfőnöki, de a biológia- és a testnevelésórákon is lehessen oktatni – mondta az igazgatóhelyettes. A programot a Semmelweis Egyetemen már választható tárgyként oktatják, és hatékonyan alkalmazzák munkahelyi stressz kezelésére is.

Kényszerszinglik
A házasságok megmentése mellett szól az is, tudtuk meg Kopp Máriától, hogy a témában végzett vizsgálatok arra is rámutattak: az erősebbik nem számára egészségügyi szempontból is fontos védőfaktor a jó házasság. Kiderült az is, a férfiak jobban félnek a párválasztás kockázatától. A kutatók e témában öt éven keresztül vizsgálták a teljes finn népességet, s azt a következtetést vonták le, hogy a férfiak között azok, akik szinglik, két és félszer nagyobb valószínűséggel halnak meg 65 éves koruk előtt, mint a házasok. Az élettársi kapcsolatban élő férfiak is másfélszer nagyobb valószínűséggel halnak meg a házasokhoz képest. Ugyanez a vizsgálat mutatta ki azt is, hogy a gyermekvállalás is komoly egészségvédő tényező. A legnagyobb valószínűséggel ugyanis a két- vagy többgyermekesek élik meg a 65. évüket. Ehhez képest a nők esetében ötven százalékkal, a férfiak esetében harminc százalékkal kisebb a valószínűsége annak, hogy megélik a 65. évet azok, akiknek nincs gyermekük. A házasságban élők bizonyítottan egészségesebb életmódot is élnek, mint a szinglik. A legfontosabb védő tényező a bizalom, a tartós kapcsolat, aminek ma már az élettani alapjait is kimutatták – hívta fel a figyelmet Kopp Mária.
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarországon harminc százalék a szinglik aránya, de Kopp Mária szerint az érintetteknek mindössze három százaléka az, aki tudatosan, hosszú távon választaná életformául az egyedüllétet. Megtudtuk, a tévhitekkel ellentétben a szinglik között a férfiak és a nők aránya megegyezik, sőt a magányos férfiak között is ugyanannyian vágynak gyermekre, illetve párjuk megtalálására, mint a nők.

Meg nem született gyermekek
A hazai felmérések szerint húsz megkérdezett fiatal huszonnégy gyermeket vállalna szívesen, így a magyarok a többi európai országhoz képest a legcsaládcentrikusabbak. Az, hogy a tervezett utódok nem születnek meg, az igazgatóhelyettes szerint azzal magyarázható, hogy a fiatalok halogatják a gyermekvállalást. A legtöbb esetben ugyanis vagy nem találják meg a megfelelő partnert, vagy a feltételek hiányoznak, például nehezen tudják összehangolni a választott hivatásukat és a gyermekvállalást.
Kopp Mária arra is rámutatott, hogy míg a nyolc általánost végzett nők esetében megszületnek a tervezett gyermekek, sőt még több gyermek is világot lát a kezdeti célokhoz képest, addig az érettségizett és magasabb végzettségű nők körében – bár a szándék megvan – lényegesen kevesebb az újszülöttek száma. A szakember kifejtette, amíg a csak általános iskolát vagy kevesebbet végzettek körében a családtámogatásként kapott gyes összege is komoly jövedelemnek számít, addig a magasabb végzettségű orvosok, ügyvédek esetében a gyermekenként kapott havi harmincezer forintos gyermekgondozási segély megalázóan alacsony jövedelem.

A gyermekvállalás háttere
Kopp Mária szerint az 1988-ban, 1995-ben 2002-ben, illetve 2006-ban végzett országos reprezentatív felméréseik eredményei nyomán levonható az a következtetés, hogy a gyermekvállalás háttértényezői közül a legfontosabb a fiatalok számára a jó kapcsolat, de ösztönzően hat a gyermekvállalásra az állam és az önkormányzat támogatása is. A gyermekáldás előtt álló pároknál sokat nyom a latban az is, hogy van-e olyan családtag, aki tud a fiataloknak segíteni, ezért igen fontos a nagyszülők szerepe – emelte ki Kopp Mária.
– Különösen fontos a fiatalok számára, hogy a családi és a munkahelyi feladatokat össze tudják hangolni, hogy a tanulásba vetett erőfeszítések ne vesszenek kárba. Ma Európa többi országához képest nálunk a legalacsonyabb az otthoni távmunka, a rugalmas munkaidő és a részmunkaidő aránya. Hollandiában a nők 70 százaléka részmunkaidőben dolgozik, nálunk csak négy százalék – mondta az igazgatóhelyettes. Hangsúlyozta azt is, fontos volna rugalmas, munkahely közeli gyermekgondozási hálózat kialakítása is, hogy amikor a szülő dolgozik, családias, megbízható környezetben tudhassa a gyermekét. – Az igen jó népesedési mutatókkal rendelkező Franciaországban például nagyon elismert foglalkozás az úgynevezett anyasági asszisztens, egy olyan asszony, aki családi napköziszerűen hat-nyolc gyerek ellátását vállalja családias környezetben. Ezt az állam vagy az önkormányzat ugyanúgy támogatja, mint a bölcsődéket, óvodákat, de a fenntartásuk sokkal olcsóbb – tette hozzá. Az igazgatóhelyettes leszögezte, a gyermekvállalás alapvető feltétele volna, hogy a gyermekes fiatal párok olcsó, támogatott bérlakást kapjanak, vagy ha egyetemisták, főiskolások, a kollégiumban jussanak olcsó kisebb alapterületű lakáshoz.
– Az utolsó pillanatban vagyunk, hogy segítsük a tervezett, kívánt gyermekek megszületését, hiszen ez mind az egészségügy, mind a nyugdíjrendszer fenntarthatóságának az alapvető feltétele – szögezte le Kopp Mária.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.