Továbbvergődés vagy csőd

Nem látszik, hogy miből fogja finanszírozni magát Görögország a nemzetközi szervezetek segítségnyújtásának a kifutása után. „Athén képtelen lesz visszafizetni a GDP-je csaknem 160 százalékára rúgó államadósságát” – mondta a Magyar Nemzetnek nyilatkozó Kőrösi István, a Világgazdasági Kutatóintézet tudományos főmunkatársa.

Nagy Vajda Zsuzsa
2011. 07. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyílt államcsőd elkerülhető, amennyiben a görög parlament ma és holnap megszavazza a további megszorításokat és a privatizációval kapcsolatos lépéseket, marad azonban a csőd közeli állapot Athénban – mutatott rá a Magyar Nemzet kérdésére Kőrösi István, a Világgazdasági Kutatóintézet tudományos főmunkatársa, aki szerint a délkelet-európai ország előtt vagy a továbbvergődés, vagy az azonnali fizetésképtelenség útja áll. „A legjobb forgatókönyv esetében is – ha a takarékossági intézkedéseket a társadalmi ellenállások sem hiúsítják meg – csak a következő három év hidalható át óriási nehézségek árán, a tartós kilábalás jelei nem láthatók. A válság további mélyülése várható, zsugorodik a belső fogyasztás, a turizmus viszszaesik, az ipar teljesítménye igen gyenge” – jegyezte meg a szakember. Ezek alapján úgy gondolja, hogy Athén – ha erőfeszítései az adósság további fizetését valamennyire lehetővé teszik is rövid távon – a jelenleg a GDP-je 158 százalékára rúgó államadósságát képtelen lesz visszafizetni. Ha a görögök egyáltalán nem vennének fel hiteleket ezután (ami elképzelhetetlen), adósságállományuk jövő év végére csak a kamatterhek miatt a GDP 166 százalékára nőne. „A hellén válság egyelőre megoldhatatlannak tűnik, a legjobb esetben is a problémák későbbre tolódnak” – hangsúlyozta Kőrösi István.
Legfrissebb elemzésében a Citigroup arra mutatott rá, hogy az adósság egy részét el kell engedni nemcsak Görögország, de Írország és Portugália esetében is, továbbá az Economist írásában Athén adósságainak a megfelezését hangoztatta. A hetilap szerint ez még elviselhető sokkot okozna a piacoknak, amelyek – ellentétben a 2008-as Lehmann-csőddel – számolnak a görögök elbukásával. Kőrösi István a témában megjegyezte, hogy az elengedésnek egyedül Görögország esetében van valamennyi valószínűsége.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.