Újra az egekben a kivitel

Májusban is igen jelentős többletet mutatott a külkereskedelem, jóval nagyobb értékben exportáltunk, mint amennyiért importáltunk. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy – bár örvendetes a hír – a plusz sajnos nem a hazai fundamentumok javulása, hanem a multinacionális vállalatok révén keletkezik.

Nagy Vajda Zsuzsa
2011. 07. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem 720 millió euró többletet mutatott a külkereskedelem májusban, vagyis ennyivel haladta meg az exportunk értéke az importét. A szóban forgó hónapban a kivitel 19, a behozatal 14 százalékkal nőtt – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. Folytatódott tehát a válság óta megfigyelhető trend, amely szerint a kereskedelmi deficites országból Magyarország tartósan többletessé változott. Mint ismeretes, az év első négy hónapja alatt felhalmozott 2,5 milliárd eurós többlet rekordot döntött (az öthavi többlet 3,3 milliárdnál tart). Elemzők szerint év végére – a tavalyi ötmilliárddal szemben – összesen hétmilliárd eurós szufficit alakulhat ki a magyar külkereskedelemben.
– Örvendetes, hogy többet exportálunk, mint amennyit importálunk, a fordulatot azonban nem a magyar gazdaság fundamentumainak a javulása eredményezte. A kivitelünk elenyésző része származik a hazai vállalkozásoktól (a becslések szerint 10-15 százalék); a többlet elsősorban a külföldi hátterű nagyvállalatok exportjának köszönhető. A két nagy tétel az autóipar és az elektronika – mondta a Magyar Nemzetnek Szegő Szilvia közgazdász, egyetemi oktató. – Természetesen meg kell becsülni az exportunk zömét lebonyolító multinacionális cégeket is. De tudni kell, hogy az általuk megtermelt jövedelemből csak nagyon kis rész „csurog le” Magyarországon, adóbefizetéseikre jelentős kedvezményeket kaptak, a foglalkoztatásban pedig nem játszanak igazán jelentős szerepet – tette hozzá Szegő Szilvia, aki szerint a profitkivitel épp az előbb említettek miatt továbbra is igen magas.
A kormány képviselői a héten hívták fel a külgazdasági diplomaták figyelmét: a kis- és közepes vállalkozásokat (kkv) segítsék az exportjuk növelésében, e szegmens ugyanis kulcsszerepet kap a következő tíz évben a növekedésben és a foglalkoztatásban. A lapunknak nyilatkozó közgazdász szerint a támogatásra óriási szükség lenne, hiszen a munkahelyek kétharmadát fenntartó kkv-k helyzete Magyarországon a fejlettebb megyékben is katasztrofális. „Be van fagyva a gazdaság”, a belföldi piacon a kereslet igen alacsony. Egy olyan vállalat pedig, amelynek nincs stabil hazai bázisa, nehezen tud a külföldi piacokon megkapaszkodni – mutatott rá a közgazdász.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.