Újra jöhet a betétdíjas rendszer

Átalakítanák a hulladékgazdálkodás rendszerét a kormánypártok, ezért a hétfőn elfogadott termékdíjtörvény csak az első lépés, ősszel ugyanis benyújtják a parlamentnek a hulladékgazdálkodási törvényt is – közölte a Fidesz–KDNP környezetvédelmi kabinetjének vezetője tegnap Budapesten. Nagy Andor elmondta, terveik között szerepel a régi betétdíjas rendszer visszaállítása ott, ahol az lehetséges.

Hírösszefoglaló
2011. 07. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlésben hétfőn elfogadott környezetvédelmi termékdíjról szóló jogszabállyal kapcsolatban Nagy Andor azt mondta: a korábbi rendszerben a termékdíjfizetésre kötelezett gyártók, kereskedők nem voltak érdekeltek abban, hogy eljussanak az újrahasznosítás maximumáig, és csak a minimumszint teljesítésére törekedtek, kipipálva ezzel az előírt kötelezettséget. Az Országgyűlésben hétfőn 283 igen szavazattal, 60 nem ellenében elfogadott – a fideszes Sebestyén László jegyezte – jogszabály szerint termékdíjkötelesnek minősül az akkumulátor, a csomagolás, az egyéb kőolajtermék, az elektromos és elektronikai berendezés, a gumiabroncs és a reklámhordozó papír. Az ilyen termékek hulladékgazdálkodási stratégiáját a kilenctagú termékdíjbizottság határozza majd meg, a hasznosítást pedig az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. szervezi. A céget a környezetvédelemért felelős miniszter alapítja, és az ügynökség ír ki pályázatot a hulladék begyűjtésére, hasznosítására. Az előterjesztő Sebestyén László a tegnapi tájékoztatón azt mondta, tisztában vannak azzal, hogy sokaknak kedvezőtlen az egyik legtöbb pénzt hozó rendszer, a hulladékhasznosítás átalakítása, ugyanis az új jogszabállyal rontanak bizonyos üzleteket. Álláspontja szerint ugyanakkor a törvény nyomán két-háromezer új munkahely jöhet létre a hulladékhasznosító iparban – elsősorban az alacsonyan képzett, hátrányos helyzetű lakosság számára –, továbbá növekedhet az újrahasznosítással kapcsolatos lakossági tudatformálásra szánt forrás.
Arra a kérdésre, miszerint nem tartanak-e attól, hogy a gyártók, kereskedők a fogyasztókra terhelik majd át a díjat, Nagy Andor azt válaszolta: ez benne van a pakliban, de piaci verseny van. Hozzátette, a szemétdíj összegének alakulása nincs közvetlen összefüggésben a termékdíjtörvénnyel.

Zsákoltak. Az LMP több zsák hasznosítandó hulladékot, többek között használt gumiabroncsokat, rossz ventillátort és számítógép-alkatrészt, üres sörösdobozokat, illetve akkumulátort vitt a Vidékfejlesztési Minisztérium elé, hogy így fejezzék ki: rossznak tartják a termékdíjtörvényt. Szilágyi László országgyűlési képviselő az épület előtt tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy rossz jogszabály született, de még annak sem látják a garanciáját, hogy működni fog. Szerinte a tervezett körülbelül ötvenmilliárd forintos bevételből 24,5 milliárd forint jut az államkasszába, és ha nem folyik be a teljes tervezett összeg, akkor nem biztos, hogy elég pénz jut majd a hulladékgazdálkodásra és előfordulhat, hogy nem sikerül teljesíteni az uniós kvótát. Ezt pedig büntetések követhetik – mutatott rá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.