Visszavezetik a vizet a berekbe

Azonnali hatállyal visszavonta a Balaton–Nagyberek Vízitársulat vízjogi engedélyét Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár, mert az lehetővé tette a Balatonfenyves melletti madárrezervátum, a Nekota lecsapolását. Az ügyben a múlt héten rendelt el vizsgálatot a Vidékfejlesztési Minisztérium.  A társulat szerint a vízszint emelkedésével a madarak elszaporodtak, ami veszélyezteti a gazdák munkáját.

Vass-Gabay Dorka
2011. 07. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár azonnali hatállyal visszavonta a Balaton–Nagyberek Vízitársulat vízjogi engedélyét, ami lehetővé tette a Balatonfenyves melletti madárrezervátum, a Nekota lecsapolását.
Az államtitkár a Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (DDKVF) és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága (BNPI) vezetőjét is felelősnek tartja a vízleeresztés engedélyezéséért, és fegyelmit helyezett kilátásba. Az államtitkár kijelentette, hogy a Balatonfenyves melletti lápos területre visszavezetik a vizet, a helyreállítás költségeit pedig a vízitársulatban is meghatározó, német érdekeltségű haszonbérlőre terhelnék.
Mint megírtuk, komoly vitát váltott ki a BNPI és a környezetvédelmi felügyelőség között, hogy engedélyezhetik-e a Balatonfenyves melletti vízimadár-rezervátum vizének leeresztését. Az Indexnek nyilatkozó madarászok feltételezése szerint az ingovány lecsapolása a helyi víztársulatba beépült vadásztató vállalkozók érdeke, ami katasztrófát is okozhat a védett területen. A használók ugyanakkor állítják, megőrizték az engedélyekben szereplő vízszintet. A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozó bereki ősláp 1977 óta védett természetvédelmi terület.
A Vidékfejlesztési Minisztérium a múlt héten rendelt el vizsgálatot az ügyben. A vízszint mértékére vonatkozóan ugyanis jelenleg két, egymással összhangban nem lévő határozat van érvényben annak ellenére, hogy nemrég a DDKVF hivatalból visszavonta a területet megcsapoló vízitársulat vízjogi engedélyét. A Balaton–Nagyberek Vízitársulat közölte: megnyugvással fogadták a Vidékfejlesztési Minisztérium múlt heti bejelentését, és bíznak abban, hogy olyan egyértelmű szabályozás születik, amely képviseli a helyi védett madárvilágot féltő természetvédők, a környékbeli gazdálkodók, valamint az érintett területen élők érdekeit.
A Nekota vízszintjére vonatkozó 1967-es vízjogi engedély lejárta után a vízitársulat 2010 decemberében kapta meg az új engedélyt, amely kétkörös eljárás végén a korábbi vízszintet engedélyezte.
A kérelem beadása és az új engedély kiküldése közötti 2007– 2010-es időszakban a megújításra váró vízjogi engedélyeknél folyamatos egyeztetés zajlott a BNPI-vel, a vízügyi igazgatósággal, az érintett önkormányzatokkal és az engedélyező környezetvédelmi felügyelőséggel. Hogy a megemelkedett vízszint ne törjön át, 2010 novemberében gátátvágás történt a területen. Márciusban a vízitársulat megkezdte a vízjogi engedélyben szereplő vízszint elérése érdekében a lecsapolást. Ebben a BNPI együttműködését is kérték. Júniusban azonban a környezetvédelmi felügyelőségtől érkezett új határozatban a BNPI által preferált, magasabb vízszintet határoztak meg – de mindezt a korábbi határozat érvényben hagyása mellett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.